to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:34 | 09.06.2022

πηγή: efsyn.gr

Πολιτική

Ακόμη ένα κυβερνητικό φιάσκο: Το Ιράν θέλει πίσω το πετρέλαιό του

Το περιστατικό, εκτός του ότι έβαλε σε διεθνείς μπελάδες τη χώρα, την έφερε σε σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με το Ιράν, αλλά και έχει οδηγήσει σε κατάσταση ομηρίας 47 ναυτεργάτες, που εργάζονταν στα δύο ελληνόκτητα πλοία, που έχει κατασχέσει στον Περσικό η Τεχεράνη ως αντίποινα.


Σοβαρά ερωτήματα για τις κυβερνητικές επιδιώξεις δημιουργούν οι ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της κατάσχεσης χιλιάδων τόνων ιρανικού πετρελαίου από πλοίο ρωσικών συμφερόντων στην Κάρυστο.

Η χώρα καλείται, πλέον, να επιστρέψει το πετρέλαιο, έπειτα και από την απόφαση του Εφετείου Χαλκίδας, το οποίο ακύρωσε την απόφαση κατάσχεσης, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία για τους «πειρατικούς» χειρισμούς τους στην υπόθεση.

Το περιστατικό, άλλωστε, εκτός του ότι έβαλε σε διεθνείς μπελάδες τη χώρα, την έφερε σε σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με το Ιράν, αλλά και έχει οδηγήσει σε κατάσταση ομηρίας 47 ναυτεργάτες, που εργάζονταν στα δύο ελληνόκτητα πλοία, που έχει κατασχέσει στον Περσικό η Τεχεράνη ως αντίποινα.

Όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά «πρόθυμος» σύμμαχος, ακινητοποιώντας το πλοίο έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και με ψευδή πρόφαση της κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η απόφαση του Εφετείου

Σήμερα, κι ενώ η επίσημη ενημέρωση για το γεγονός έρχεται με το σταγονόμετρο, Έλληνες και Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Εφετείο Χαλκίδας δικαίωσε την ιδιοκτήτρια εταιρεία του φορτίου και έκρινε παράνομη τη μετάγγιση του πετρελαίου.

Το φορτίο, που ξεπερνάει τους 100.000 τόνους, έχει ήδη μεταφορτωθεί στο δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» (συμφερόντων του εφοπλιστή Προκοπίου) προκειμένου να μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων η ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα δήλωσε σήμερα στις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «με τη Χάρη του Θεού ολόκληρο το φορτίου πετρελαίου θα επιστραφεί» επιβεβαιώνοντας το φιάσκο μεγατόνων για την Αθήνα.

Καθυστερήσεις από την Αθήνα;

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι χθεσινό δημοσίευμα στον ναυτιλιακό ιστότοπο «Lloyd's List», στο οποίο αναφερόταν πως η χώρα μας παίζει καθυστερήσεις σχετικά με την αποστολή του ιρανικού πετρελαίου από το πλοίο "Lana" (το οποίο είχε την προηγούμενη ονομασία "Pegas").

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, αξιωματούχοι στον λιμένα Πειραιά έχουν μπλοκάρει προσωρινά το δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», ιδιοκτησίας Dynacom, από τις 3 Ιουνίου, έπειτα από επιθεώρηση – και προφανώς κατόπιν αιτήματος του ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας. Πρόκειται για το ένα από τα δύο πλοία που ναυλώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προκειμένου να μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, μέρος του ιρανικού αργού που κατασχέθηκε. Συγκεκριμένα, είναι ήδη φορτωμένο με περίπου το μισό πετρέλαιο που υπήρχε στο πλοίο «Lana».

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής της Dynacom, δήλωσε στη Lloyd’s List ότι είναι «αναστατωμένος» από τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η κράτηση του πλοίου είναι «100% πολιτική». Όπως τόνισε, η εντολή των επιθεωρητών ήταν να βρουν ζητήματα που θα δικαιολογούσαν την αποτροπή του απόπλου του δεξαμενόπλοιου, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στην έκθεση ελέγχου του πλοίου, ως «ανόητες».

Η κυβέρνηση είχε «αλλάξει γνώμη» τόνισε επίσης ο Γ. Προκοπίου, προσθέτοντας πως «έχουμε βρεθεί στη μέση» και πως «δεν είναι αυτός ο τρόπος» για να γίνονται τα πράγματα. Σημείωσε επίσης ότι το πλοίο «Ice Energy» ήταν έτοιμο να αποπλεύσει, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει «για ποιον προορισμό και πού θα παραδοθεί το πετρέλαιο».

Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Dynacom, το «Ice Victory», πρόκειται να δεχθεί το υπόλοιπο φορτίο από το τάνκερ «Lana», όμως κι αυτό έχει μπλοκαριστεί και βρίσκεται εν αναμονή νομικής επανεξέτασης. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο δίπλα στη «Lana» από την 1η Ιουνίου. Το πλοίο «δεν πρόκειται να φορτώσει αν δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα», είπε ο κ. Προκοπίου.

Βέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το γεγονός σχολίαζε με αιχμηρό τρόπο σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κάνει λόγο για κυβερνητικές παλινωδίες που έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα.

Ανάμεσα σε άλλα η Κουμουνδούρου αναφέρει «Η ανατροπή της απόφασης για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Lana εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η ανατροπή της απόφασης για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Lana εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε μια υπόθεση μείζονος σημασίας, που επιβάρυνε τη διεθνή εικόνα τόσο της χώρας όσο και της ελληνικής ναυτιλίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή, ενώ οδήγησε στο να τεθούν σε κίνδυνο ζωές σε ελληνόκτητα πλοία, σε συνέχεια των απαράδεκτων ιρανικών αντιποίνων» αναφέρει συγκεκριμένα το κόμμα».

Σφυρίζει αδιάφορα το Μαξίμου

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη σημερινή ενημέρωση, περιορίστηκε σε γενικές αναφορές και σε καταδίκη των ενεργειών της Τεχεράνης σημειώνοντας «εμείς δεν συνδέσαμε τα δύο περιστατικά. Από την πρώτη στιγμή ήταν τελείως αδικαιολόγητη και απρόκλητη αυτή η συμπεριφορά που επιφύλαξαν οι ιρανικές Αρχές στα ελληνικά πλοία. Και δεύτερον, η ελληνική Δικαιοσύνη στη χώρα μας έχει αποδείξει ότι λειτουργεί ανεξάρτητα με βάση το πλαίσιο, τα στοιχεία και τις υποθέσεις, πάνω στις οποίες καλείται να αποφασίσει».

Διαμαρτυρίες των ναυτεργατικών σωματείων

Σφοδρές, άλλωστε, είναι εδώ και ημέρες οι αντιδράσεις των ναυτεργατικών σωματείων της ΠΕΝΕΝ και της ΠΕΜΕΝ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 19 Ρώσοι ναυτεργάτες που αποτελούν το πλήρωμα του «Lana»,

tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)