to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακόμα ένας νεκρός διανομέας στη Θεσσαλονίκη, ο δέκατος τα τελευταία 2 χρόνια

Έχασε τη μάχη με τη ζωή διανομέας, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της εργασίας του, στη Θεσσαλονίκη - Ξυλοδαρμό άλλου διανομέα στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε στην ΕΡΤ η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων


Ένας ακόμη διανομέας φαγητού έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη, μετά από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε πρόσφατα, εν ώρα εργασίας. Όπως αναφέρει στο Left.gr η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης ο Λάζαρος, επί πολλά έτη εργαζόμενος στον χώρο του ντελίβερι, άφησε την Τετάρτη (14/11) την τελευταία του πνοή, μετά από τροχαίο που σημειώθηκε προ τριών εβδομάδων στην περιοχή Κηφισιά της Θεσσαλονίκης.

Το δυστύχημα, το οποίο προκλήθηκε από την παραβίαση «STOP» από αυτοκίνητο, καταγράφηκε ως τροχαίο εργατικό ατύχημα και είναι το δέκατο τα τελευταία 2 χρόνια με τραγική κατάληξη για εργαζόμενο. «Ο αριθμός αυτός, ο οποίος σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεν καταγράφονται όλα τα δυστυχήματα ως εργατικά, αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στον κλάδο με εργοδότες να "χρονομετρούν" τους διανομείς και να τους "αναγκάζουν να τρέχουν», τονίζει η κ. Κουταλάκη, σημειώνοντας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα συνεχίζει να είναι η υποδηλωμένη εργασία (οι εργοδότες δηλώνουν τον εργαζόμενο για 4ωρο ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες), κάτι που συνέβη και στην περίπτωση του ντελιβερά που έχασε τη ζωή του. 

Έλεγχοι από ΕΦΚΑ και τροχαία

Όπως προσθέτει η  κ. Κουταλάκη, είναι σημαντικό να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι κοινοί έλεγχοι ΕΦΚΑ και τροχαίας στο δρόμο, που έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας εργοδότες να προσλάβουν ανασφάλιστους ντελιβεράδες ή να τροποποιήσουν τη σύμβαση ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στο πραγματικό ωράριο των (υποασφαλισμένων) εργαζομένων. 

Ωστόσο, «οι εργοδότες βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν, αναγκάζοντας τους διανομείς να μη χρησιμοποιούν τα "κουτιά" με το σήμα των καταστημάτων αλλά τις δικές τους μπαγκαζιέρες, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί από τους υπαλλήλους που διεξάγουν τους ελέγχους». 

«Ακόμα σημαντικότερο», τονίζει η εργαζόμενη, «είναι οι ντελιβεράδες να αναζητήσουν το σωματείο, ξεπερνώντας τις απειλές των εργοδοτών ότι "όποιος συνδικαλίζεται απολύεται". Μόνο με την συλλογική παρέμβαση θα περάσει ο φόβος στην πλευρά των εργοδοτών που μας θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο για 3 ευρώ την ώρα και μας κλέβουν από παντού (δώρα, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες κτλ) για να αυξήσουν τα κέρδη τους». 

Η ίδια η κ. Κουταλάκη είναι μεταξύ των απολυμένων του πατσατζίδικου «Τσαρούχας», η εργοδοσία του οποίου αρνείται τα τους ξαναπροσλάβει στη δουλειά, παρά την πίεση τόσο της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για την τριμερή, άκαρπη τελικά, συνάντηση για το ζήτημα (διαβάστε αναλυτικά). 

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις έξω από το εν λόγω κατάστημα, αρχής γενομένης από την επόμενη Κυριακή 18/11», προαναγγέλλει μέσω του Left.gr η εργαζόμενη, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί επίσης η εγκύκλιος του υπουργείου για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών προς τους διανομείς, εγκύκλιος μέσω της οποίας θα επιβληθεί η παροχή εξοπλισμού εργασίας, δηλαδή το μηχανάκι και η αναγκαία για την δουλειά τους βενζίνη, αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας όπως το κράνος.

Όπως είπε στο Left.gr o Ανδ. Νεφελούδης, πράγματι, το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί φυλλάδιο από το υπουργείο με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και τα δικαιώματα των διανομέων. 

Ξυλοδαρμός εργαζόμενου που «καθυστέρησε» τις παραγγελίες

Στις συνθήκες «γαλέρας» για τους διανομείς πρέπει να προσθέσουμε και τις απειλές ακόμα και χειροδικίες, όταν οι εργοδότες κρίνουν ότι καθυστερούν στις παραγγελίες. Ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος και αυτός της Επιτροπής Διανομέων κατήγγειλε σήμερα, Πέμπτη, στην ΕΡΤ, ξυλοδαρμό διανομέα σε ψητοπωλείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη από τον εργοδότη, γιατί ο διανομέας δεν πήγε γρήγορα τις παραγγελίες. «Είναι γνωστή η κατάσταση και υπάρχει πλήθος καταγγελιών, ενώ είχε γίνει και επερώτηση στη Βουλή από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη», επισήμανε ο κ. Κεφαλάς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υποχρεωθούν οι εργοδότες να έχουν καλοσυντηρημένα τα μέσα μεταφοράς και την ευθύνη αυτή για αυτά.

Σημειώνουμε ότι ο ξυλοδαρμός είναι αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου για το οποίο προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία, ως εκ τούτου, οι δικαστικές αρχές οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν τη σοβαρή καταγγελία η οποία έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης. 

Τούτων δοθέντων, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στη γενική απεργία της 28ης Νοεμβρίου και καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 π.μ., στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Αγίας Σοφίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)