to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 03.06.2013

Οικονομία

Ακίνητα: Χαράτσωμα με την αξία αντί με εισοδηματικά κριτήρια

Να "κλειδώσει" ακόμη και μεθαύριο τις αποφάσεις της για τον φόρο στα ακίνητα φιλοδοξεί η τρικομματική επιτροπή για το φόρο στα ακίνητα.


Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι η σύσκεψη, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τετάρτη στις 10.30 (αντί για αύριο όπως αρχικά προγραμματιζόταν) θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα, κάτι που δείχνει και τις προθέσεις της συγκυβέρνησης να έχει καταλήξει άμεσα στις τελικες της αποφάσεις, 24 ώρες μετά την αυριανή άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας και λίγα 24ωρα πριν την νέα παρουσία (από την ερχόμενη Δευτέρα) στην Αθήνα των επικεφαλής ελεγκτών των δανειστών της χώρας, Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ. Οι μέχρι τούδε πληροφορίες πάντως, συγκλίνουν στο ότι οι προθέσεις της συγκυβέρνησης είναι αυτές που επισημαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σε ανακοίνωσή του, ο οποίος έκανε γνωστό ότι θεωρεί ότι η φορολόγηση του κάθε πολίτη της χώρας μας θα πρέπει να έχει πρωταρχική αναφορά στο πραγματικό του καθαρό εισόδημα και όχι σε αυθαίρετες οριζόντιες και χωρίς διάκριση φορολογικές παρεμβάσεις, όπως με βάση τις πληροφορίες σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, η σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής θα επικεντρωθεί στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014 και θα περιλαμβάνει και την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, με εξαίρεση τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει σύμφωνα με πληροφορίες το σημείωμα ενημέρωσης της επιτροπής στο πλαίσιο των εναλλακτικών σεναρίων για τον φόρο, ο οποίος θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Από το νέο καθεστώς, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί σε είσπραξη -σε ετήσια βάση- ποσού φόρων 3,1 δισ. ευρώ, ενώ εάν απαλλαγούν εν τέλει οι κατ' επάγγελμα αγρότες από την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, η κυβέρνηση θα αναζητήσει σε άλλη πηγή τα διαφυγόντα έσοδα, τα οποία εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ. Το δημοσιονομικό αυτό «κενό» είναι πιθανό να καλυφθεί με την φορολόγηση των αδήλωτων αυθαιρέτων τα οποία οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν τώρα να τα δηλώσουν στο Ε9 και με την υψηλότερη φορολόγηση των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων γης.

Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα εντός σχεδίου οι προτάσεις των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή συγκλίνουν στη θέσπιση είτε αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 50.000 ευρώ και στην καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας με πολλά κλιμάκια και συντελεστές από 0,2% έως 1,5% ή ακόμη και το 2% για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2 ή 3 εκατ. ευρώ είτε (ως κυριότερη εναλλακτική πρόταση) στην μη εφαρμογή αφορολογήτου, αλλά με χαμηλότερους συντελεστές στις μικρές αξίες από 0,1% έως και 1%.

Στο μεταξύ, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε οριζόντια και χωρίς ουσιαστικά τεκμηριωμένα οικονομικά κριτήρια, που να αφορούν τις αποδόσεις και το τελικό καθαρό εισόδημα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, φορολόγησης της αγροτικής γης και προσθέτει "...Η πρόθεση της τρικομματικής κυβέρνησης να φορολογήσει τον αγροτικό κλήρο υποδηλώνει τον πανικό και τα αδιέξοδα που την έχουν οδηγήσει οι εφαρμογές της πολιτικής των μνημονίων. Την οδηγούν σε σειρά αντιφάσεων και αλλοπρόσαλλης πολιτικής όσο αφορά τα θέματα ανάπτυξης και διεξόδου από το φαύλο κύκλο μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η φορολόγηση του κάθε πολίτη της χώρας μας θα πρέπει να έχει πρωταρχική αναφορά στο πραγματικό του καθαρό εισόδημα και όχι σε αυθαίρετες οριζόντιες και χωρίς διάκριση φορολογικές παρεμβάσεις...".

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)