to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 07.11.2016

Πολιτική

ΑΚΕΛ προς ΚΚΕ για Κυπριακό: «Λανθασμένη η απόφασή σας»

Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016, το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ απέστειλε απαντητική επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σχετικά με το Κυπριακό - Το ΑΚΕΛ, μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρει ότι θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του ΚΚΕ, καθώς «δεν στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ανάλυση των παραμέτρων που συνθέτουν μέσα από μια ιστορική πορεία δεκαετιών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Ως γνωστόν πρόσφατα το ΚΚΕ, αποφάσισε την απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάση λύσης στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Το ΑΚΕΛ, μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρει ότι θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του ΚΚΕ, καθώς «δεν στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ανάλυση των παραμέτρων που συνθέτουν μέσα από μια ιστορική πορεία δεκαετιών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή ΑΚΕΛ προς ΚΚΕ:

«Αγαπητοί σύντροφοι, συντρόφισσες,

Στο πλαίσιο της συντροφικότητας και της ειλικρίνειας η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας και με σεβασμό στο δικαίωμα του κάθε κόμματος να τοποθετείται όπως θεωρεί σωστό σε κάθε θέμα για το οποίο κρίνει ότι οφείλει να τοποθετηθεί, το Π.Γ. του ΑΚΕΛ σημειώνει τα εξής:

Θεωρεί ότι η νέα θέση που σήμερα διατυπώνει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή πρέπει να εγκαταλειφθεί, ο στρατηγικός στόχος της Ομοσπονδίας στην Κύπρο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το οποίο έχει υιοθετηθεί εδώ και 40 περίπου χρόνια (από τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1977, μεταξύ Μακαρίου και Ντενκτάς) και προβλέπει για την εγκαθίδρυση μιας Δικοινοτικής, Διζωνικής, Ομόσπονδης δομής για μια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, είναι λανθασμένη γιατί κατά την άποψή μας δεν στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ανάλυση των παραμέτρων που συνθέτουν μέσα από μια ιστορική πορεία δεκαετιών, αυτό το οποίο ονομάζουμε κυπριακό πρόβλημα.

Η συνειδητή υιοθέτηση από το ΑΚΕΛ και τον κυπριακό λαό του στόχου της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, ήταν αποτέλεσμα των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και της τουρκικής εισβολής. Αυτά τα δεδομένα, το δίλημμα το οποίο έθεταν και συνεχίζουν να θέτουν μπροστά στον κυπριακό λαό στο σύνολό του δεν είναι αν θα έχουμε Ομοσπονδία ή ενιαίο κράτος, αλλά το δίλημμα Ομοσπονδία ή διχοτόμηση μέσω της μονιμοποίησης και της νομιμοποίησης σταδιακά των αποτελεσμάτων της εισβολής και του πολέμου με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες για τον κυπριακό λαό καθώς και για την ίδια την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Στη βάση του διεθνούς δικαίου η ομοσπονδοποίηση των κρατών συνιστά μόνο μετεξέλιξη της πολιτειακής τους δομής. Είναι προφανές ότι ουδέποτε το ΑΚΕΛ θα συναινούσε σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή σε ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την προοπτική μελλοντικής απόσχισης. Ταυτόχρονα είναι το λιγότερο λανθασμένο να επιδιώκεται μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων η συνολική αναθεώρηση του στρατηγικού στόχου της λύσης, εφόσον κάτι τέτοιο, δεδομένων των σημερινών διεθνών συσχετισμών, θα οδηγήσει αναπόδραστα στη διχοτόμηση, την πιο βέβαιη μορφή της συντήρησης του ιμπεριαλισμού στην Κύπρο.
Με την πάροδο του χρόνου και δυστυχώς με αποφάσεις του ΕΔΑΔ χάνονται περιουσίες, συνεχίζει να συντελείται ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων, παιδιά και εγγόνια εποίκων γεννιούνται πλέον στην Κύπρο και ως εκ τούτου η δημογραφική αλλοίωση του νησιού εντείνεται. Αυτές οι νέες πραγματικότητες που συντελούνται καθημερινά επιδρούν καταλυτικά και δημιουργούν αρνητικά δεδομένα σε σχέση με τις διαχρονικές μας διεκδικήσεις στο περιουσιακό, το εδαφικό και τη δημογραφική δομή στην Κύπρο. Με ορατό τον κίνδυνο κάποια στιγμή να μην υπάρχει κάτι για να λύσουμε.

Δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη μας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση του Ερτογάν να ελέγξει πλήρως πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.  Προς το παρόν υπάρχουν δυνάμεις ανάμεσα στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα που αντιστέκονται.  Πιθανή αλλαγή της θέσης μας όχι μόνο θα τις απογοήτευε αλλά και θα τις αποδυνάμωνε σημαντικά.    
Προ του κινδύνου λοιπόν της κατάρρευσης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, της διαιώνισης της διχοτόμησης και της παρουσίας του ιμπεριαλισμού στην Κύπρο μοναδική προσφερόμενη διέξοδος για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας είναι να εργαστούμε για την ομοσπονδοποίηση της Κύπρου, στη συμφωνημένη της μορφή. Η ονοματολογία δε των ομόσπονδων μονάδων που θα συναποτελούν το ομοσπονδιακό κράτος, είναι άνευ πραγματικής σημασίας ως προς τη μορφή της λύσης και τα δικαιώματα που θα απολαμβάνουν οι πολίτες. Αυτό εξάλλου το επιβεβαιώνει τόσο η επιστήμη όσο και η διεθνής πρακτική. Συγκεκριμένα, σε διαφορετικά ομοσπονδιακά κράτη συναντούμε διαφορετικά παραδείγματα ονοματολογίας (ΗΠΑ- πολιτείες/states, Ρωσία – Δημοκρατίες/Republics, Ελβετία - καντόνια).

Μέσα στο πλαίσιο της νέας πολιτειακής δομής, όρος απαράβατος είναι όπως διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών και όπως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την κοινή πάλη της εργατικής τάξης. Κάθε εύλογη ανησυχία για τη διασφάλιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών είναι και δική μας. Εκείνο όμως που θα κρίνει το χαρακτήρα του πολιτειακού σχήματος που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που συζητιούνται.  Προφανής μας στόχευση είναι η απαρέγκλιτη  εφαρμογή τους υπέρ του συνόλου των πολιτών, στη βάση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ. Καθώς επίσης και η προάσπιση όχι μόνο των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και των συλλογικών δικαιωμάτων, κοινοτικών και εθνικών, που για την Αριστερά έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Δεδομένου ότι με τους σημερινούς διεθνείς συσχετισμούς η κατάληξη σε νέο στρατηγικό στόχο κρίνεται ανεδαφική, στοχεύουμε όπως με τις συνομιλίες επιτευχθούν βελτιώσεις και κάποιων ρυθμίσεων του 1960 (ασφάλεια - εγγυήσεις, λειτουργικότητα). Λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα που συντελέστηκαν σε βάρος του κυπριακού λαού και τα οποία μας οδήγησαν στο σημερινό στάτους κβο, υπενθυμίζουμε ότι ανέκαθεν, οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για το δοτό Σύνταγμα του 1960 ήταν αρνητικές ως προς το χωριστικό του χαρακτήρα, τη δυστοκία  στη λήψη αποφάσεων και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση και παρουσία τρίτων κρατών που θεσμοθετούσε. Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που περιλάμβανε αποτελούσαν τροχοπέδη στην ανάμιξη και αλληλεπίδραση των δύο κοινοτήτων στο νησί, τοποθετώντας την κοινή πάλη της εργατικής τάξης κυρίως σε εθνοτικούς πυλώνες. Ανάμεσα σε άλλα, η επιμονή μας σε διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο για την εκλογή του Προέδρου και Αντιπροέδρου του κράτους, ενισχύει την κουλτούρα της ενότητας του λαού μας και βελτιώνει το Σύνταγμα του 1960 στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι βασική έκφραση του αντιιμπεριαλιστικού μας αγώνα είναι η προσπάθειά μας για τερματισμό της Τουρκικής ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην Κύπρο - η οποία, παραμένει μία από τις πλέον στρατιωτικοποιημένες ζώνες στον κόσμο. Υπογραμμίζουμε μάλιστα ότι η έμπρακτη αντιιμπεριαλιστική στάση του ΑΚΕΛ επιβεβαιώνεται με την επίμονη και κατηγορηματική απόρριψη της ευρέως διαδεδομένης θέσης του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση με ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων. Αυτή μας η έντονη στάση οδήγησε σε επαναβεβαίωση του στόχου της αποστρατιωτικοποίησης και εγκατάλειψη της θέσης για ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις, κάτι που γίνεται πλέον αποδεκτό από όλους χάριν στην επιμονή του ΑΚΕΛ. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.
Ταυτόχρονα, η επίλυση του Κυπριακού θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στον αγώνα για τερματισμό της παρουσίας των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.

Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι κατά την άποψή μας, στην απόφαση του ΚΚΕ για αλλαγή της θέσης του στο κυπριακό, θα έπρεπε να συνυπολογιστεί ιδιαίτερα, το γεγονός ότι οι προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο με επικεφαλής τους κομμουνιστές, δώσαμε στο παρελθόν σκληρές μάχες για να κατοχυρωθεί η αρχή ότι στην διαχείριση του κυπριακού, κυρίαρχη θέση είναι αυτή που δημοκρατικά εκφράζεται από τον κυπριακό λαό και αυτήν πρέπει όλοι να υπερασπίζονται, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάμουν με την πολιτειακή δομή του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κυπριακού κράτους.

Δυστυχώς αυτή η αρχή καταπατήθηκε από διάφορες φιλοϊμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, οι οποίες ήθελαν να επιβάλουν εξελίξεις στην Κύπρο και τότε μόνο αυτή η αρχή επικράτησε, όταν το βάρος της καταστροφής και του ολέθρου του ‘74 ήταν πλέον ασήκωτο. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δυνάμεις εθνικιστικές που ερωτοτροπούν με την διατήρηση του στάτους κβο και προτιμούν τη διχοτόμηση από την επανένωση στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα αξιοποιήσουν αυτή την αλλαγή, όχι ασφαλώς προς την κατεύθυνση στην οποία δεν έχουμε αμφιβολία ότι είναι η επιδίωξη του ΚΚΕ.

Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κοινή η δέσμευσή μας, ότι θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διαχειριστούμε τις όποιες διαφωνίες μας στο πλαίσιο του συντροφικού και ειλικρινούς διαλόγου, με σεβασμό του ενός κόμματος προς το άλλο και με δεδομένο ότι έχουμε πολύ σημαντικά καθήκοντα να προωθήσουμε από κοινού, στα πλαίσια του διεθνούς κομμουνιστικού και αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΚΚΕ πρόσφατα, που αφορούν το ΑΚΕΛ, δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι και δική μας ειλικρινής πρόθεση, όσο εξαρτάται από εμάς να διαφυλάξουμε τις ιστορικές, συντροφικές σχέσεις αρχών, που διακρίνουν τις σχέσεις των κομμάτων μας διαχρονικά.

Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. ΑΚΕΛ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)