to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 15.10.2014

Πολιτική

Ακατανίκητοι οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες!

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με αξιόλογη συμμετοχή ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης- ΠΑΔΟΠ, την Τρίτη το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για να τιμήσει τα 70 χρόνια απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές.


Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πανός Τριγάζης, ο οποίος τόνισε ότι «το μεγαλείο της ελληνικής  Εθνικής Αντίστασης  της περιόδου 1941-1944 ήταν ότι ένωσε τον ελληνικό λαό και κλιμάκωσε τους αγώνες της, αξιοποιώντας πολλές μορφές δράσης, τόσο μαζικές ειρηνικές, όσο και τον ένοπλο αγώνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

«Η σωστή γνώση της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης – συνέχισε – αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τους σημερινούς αγώνες που δίνει ο ελληνικός λαός κατά των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών. Για παράδειγμα, καλό είναι να γνωρίζει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία του ότι το κατέβασμα της σημαίας με τη σβάστικα από την Ακρόπολη, που πραγματοποίησαν δύο δεκαεννιάχρονοι τότε νεαροί πατριώτες, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, ήταν μια ειρηνική επιχείρηση με μεγάλο αντίκτυπο στον υπόδουλο ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης. Οφείλουμε επίσης, να γνωρίζουμε ότι η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, που δημιουργήθηκε τέσσερις μήνες πριν ιδρυθεί το ΕΑΜ, ήταν η Εθνική Αλληλεγγύη, δηλαδή η οργάνωση που ανέλαβε το μεγάλο έργο να σώσει το λαό από την πείνα».

Χαιρετισμό απηύθυναν  ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα, Τζαράρ Μωχάμετ  και ο επίσκοπος Δωδώνης Χρυσόστομος, ενώ η  Γενική Γραμματέας του ΠΑΔΟΠ  Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου  διάβασε   χαιρετιστήριο  μήνυμα της ιρλανδής νομπελίστριας ειρήνης Μορίντ Μαγκουάιρ. Επίσης, ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος αναφέρθηκε σε άγνωστες λεπτομέρειες από την επιστροφή του Γιώργου Σεφέρη στην Ελλάδα, υλικό που είχε συγκεντρώσει για το ντοκιμαντέρ του Ημερολόγια Καταστρώματος- Γιώργος Σεφέρης.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης παρουσίασαν ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις, Ειδικότερα,  μίλησαν η ιστορικός Τασούλα   Τασούλα Βερβενιώτη,   με θέμα:  Η Ναζιστική κατοχή στην Αθήνα και οι πολιτικές αντιστάσεις εν καιρώ πολέμου, η δημοσιογράφος Τάνια Μποζανίνου,   με θέμα:   Από την ελπιδοφόρο 1η Ιντιφάντα στο Όσλο και στο γκρέμισμα των ελπίδων,  ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Παύλος Ναθαναήλ,  με θέμα: Οι λογοτέχνες στην κατοχή και ο ιστορικός Γιάννης Σκαλιδάκης,   με θέμα: Μορφές διεκδικητικών αγώνων στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου διάβασε κείμενα της Μέλπως Αξιώτη για την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας και η  εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και με τραγούδια της αντίστασης από την σύντροφο του αείμνηστου Πάνου Τζαβέλλα, Νατάσσα Παπαδοπούλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αντιπρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, ο πρέσβης επί τιμή κ Πέτρος Αυγερινός, οι πρώην πρυτάνεις  Νίκος Μαρκάτος και Παναγιώτης Τσίρης και ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)