to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακατάλληλο το νερό σε πολλούς δήμους

Tο νερό σε οικισμούς του δήμου Ωραιοκάστρου (και σε άλλους δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης ) που υδρεύονται από γεωτρήσεις, βρέθηκε ακατάλληλο προς πόση και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.


Η υπόθεση ήταν γνωστή μέσω δημοσιευμάτων, με τη διοίκηση του δήμου όμως να μην προβαίνει σε καμία ενέργεια.

Η διοίκηση του Δήμου, με δηλώσεις του αντιδημάρχου Καλλιθέας Γ. Λαζαρίδη και του προέδρου της ΔΕΥΑΩ Ν. Παπαχρήστου, διέψευσε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι το νερό σε όλους τους οικισμούς του δήμου είναι κατάλληλο προς πόση.
Αντίθετα, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας που διενήργησε, στα τέλη του 2011, δειγματοληπτικούς ελέγχους ποιότητας νερού σε όλους τους οικισμούς του δήμου (εκτός του Ωραιοκάστρου που ανήκει στην ΕΥΑΘ),παρέδωσε τα αναλυτικά αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.

Σύμφωνα με τους ελέγχους το νερό της ύδρευσης σε Λητή, Δρυμό, Πεντάλοφο και Νεοχωρούδα βρέθηκε ακατάλληλο προς πόση και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Στο νερό του Δρυμού και της Λητής τα νιτρικά άλατα που βρέθηκαν κατά τον έλεγχο υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 mg/lt. Στης Λητής ήταν 59,6 mg/lt και στου Δρυμού 85,2 mg/lt (πραγματικό δηλητήριο).

Το νερό του Πενταλόφου κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο διότι βρέθηκε να περιέχει κολοβακτηριοειδή (3/100ml) και κολοβακτηρίδια (1/100ml). Το ίδιο και το νερό της Νεοχωρούδας που βρέθηκε να περιέχει κολοβακτηριοειδή (4/100ml) και εντερόκοκκους (1/100ml).

Τα αποτελέσματα αυτά είχαν σταλεί στην διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου και στην ΔΕΥΑΩ τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου (2011).

Τα νιτρικά άλατα που εμφανίζονται στο πόσιμο νερό είναι συνήθως αποτέλεσμα της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων από γεωργικά λιπάσματα, σε συγκεντρώσεις άνω των 45-50 mg/lt (όπως συμβαίνει στο νερό της Λητής και του Δρυμού) κρίνονται πολύ επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσα στο στομάχι μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες που προκαλούν καρκίνο του στομάχου, των εντέρων και άλλων οργάνων. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τα νεογνά στα οποία προκαλούν είδος αναιμίας, τη γνωστή κυάνωση.
Στην περίπτωση του νερού του Πενταλόφου και της Νεοχωρούδας η παρουσία κολοβακτηριοειδών, κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων αποδεικνύει την κοπρανώδη μόλυνση του νερού.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μπακέλας που πληροφορήθηκε για το πρόβλημα από το διαδίκτυο διέταξε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν αδικήματα κατά παράβαση των προβλεπόμενων υγειονομικών διατάξεων και περί προστασίας του περιβάλλοντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)