to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 05.08.2013

Πολιτική

Ακάλυπτοι οι ασθενείς νόσου Χάνσεν και οι φορείς ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το κλείσιμο του Γενικού νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα»

Ερώτηση του Νίκου Χουντή στην Κομισιόν και περιοδεία του στο νοσοκομείο


Τα ολέθρια αποτελέσματα της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει το  Γενικό νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», συζήτησε με την Διοίκησης και τους εργαζομένους του νοσοκομείου κατά την σημερινή του επίσκεψη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος. 

Στη συνέχεια, ο Ν. Χουντής  κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν  για το κλείσιμο του νοσοκομείου αλλά και των δομών που αυτό υποστηρίζει (Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων, κέντρο διάγνωσης λύσσας, κέντρο ιογενών ηπατιτίδων), ορισμένες από τις οποίες είναι μοναδικές σε όλη την Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις Μνημονιακές της «υποχρεώσεις», προχώρησε στο κλείσιμο του νοσοκομείου και «άφησε εντελώς ακάλυπτους και σε πλήρη απόγνωση τόσο τους ασθενείς με νόσο Hansen όσο και τους ασθενείς με ιογενείς ηπατίτιδες», ρώτησε την Κομισιόν αν τέτοιου είδους αποφάσεις εννοεί ως «μεταρρύθμιση. Τέλος ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόμενος σε παλαιότερες  «ανησυχίες (!!) της Κομισιόν σχετικά με την δημόσια υγεία στην Ελλάδα» ρώτησε αν οι «ανησυχίες» αυτές καλύπτονται με αυτή την απόφαση που αφήνει χιλιάδες ασθενείς χωρίς ιατρική φροντίδα. 

Κατά την περιοδεία του στο νοσοκομείο και αφού συνάντησε τον Διοικητή και τους εργαζομένους, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μονό ο αταλάντευτος αγώνας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, μπορούν να υπερασπιστούν την λειτουργία του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», τις θέσεις εργασίας και την δημόσια υγεία στην περιοχή. Σε αυτό τον αγώνα, συμμετέχει και συμπαρίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες του τις δυνάμεις»

Η πλήρης ερώτηση του Ν. Χουντή έχει ως εξής:

«Με απόφαση της κυβέρνησης, υλοποιώντας τις Μνημονιακές υποχρεώσεις (να μην υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ ο προϋπολογισμός για την υγεία), κλείνει το Γενικό νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους της Αττικής.  

Με δεδομένο ότι: α) είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα το οποίο λειτουργεί υποστηρικτικά στο επίσης μοναδικό «Κέντρο Χρονίων Παθήσεων», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με την νόσο Hansen. Το δε δερματολογικό τμήμα του νοσοκομείου, είναι υπεύθυνο, σύμφωνα με τον νόμο, για την διάγνωση-θεραπεία των ασθενών που νοσούν από την νόσο αυτή.  β) Με την απόφαση αυτή, κλείνει και το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα κέντρο διάγνωσης λύσσας. γ) Κλείνει το κέντρο αναφοράς μοριακής διάγνωσης ιογενών ηπατιτίδων (A,B,C) Δυτικής Αθήνας  που παρέχει υποστηρικτικές λειτουργίες για άτομα που νοσούν από ιογενείς ηπατίτιδες και βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης της μονάδας 18 Άνω του Ψ.Ν.Α. (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) και των έγκλειστων των φυλάκων Κορυδαλλού και δ) κλείνει το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα Κέντρο Αναφοράς Μοριακής Διάγνωσης για την ηπατίτιδα Δ.  

Τα παραπάνω έχουν, μεταξύ πολλών άλλων, ως αποτέλεσμα να αφήνονται εντελώς ακάλυπτοι και σε πλήρη απόγνωση τόσο οι ασθενείς με νόσο Hansen όσο και οι ασθενείς με ιογενείς ηπατίτιδες. Ερωτάται η Επιτροπή:  1) Η παραπάνω απόφαση είναι σε γνώση της Επιτροπής; Κρίνει ότι βοηθάει στην μεταρρύθμιση του τομέα υγείας στην Ελλάδα προς την σωστή κατεύθυνση; 2) Γνωρίζει η Επιτροπή πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των υπαρχόντων ασθενών με νόσο Hansen καθώς και τυχόν νέων κρουσμάτων της ασθένειας; 3) Στην απάντηση της, στο ερώτημά μου (Ε- 006752/2013) η Επιτροπή τόνισε ότι «στα πλαίσια του εν εξελίξει διαλόγου με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή αναφέρθηκε και θα συνεχίσει να αναφέρεται στις ανησυχίες της σχετικά με την δημόσια υγεία». Η απόφαση για το κλείσιμο του εν λόγω νοσοκομείου καλύπτει τις ανησυχίες τις Επιτροπής; Αν όχι, τι προτίθεται να πράξει;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)