to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:24 | 26.06.2019

Διεθνή

Αιθιοπία: Χιλιάδες παρευρέθηκαν στις κηδείες των αξιωματικών που σκοτώθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στους δρόμους σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις στην βόρεια Αιθιοπία για να θρηνήσουν τους αξιωματικούς που σκοτώθηκαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, με τους ιερείς να απευθύνουν έκκληση για ενότητα έπειτα από μήνες εθνοτικών εντάσεων.


Το βράδυ του Σαββάτου η αιθιοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια απόπειρα «πραξικοπήματος» διαπράχθηκε από μια «ένοπλη ομάδα» στην Αμχάρα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέση στις οροφές κτιρίων της πρωτεύουσας της Αμχάρα, την Μπάχιρ Νταρ, με δυνάμεις ασφαλείας να βρίσκονται ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος σε μια επίδειξη δύναμης τέσσερις μέρες μετά τις δολοφονίες τεσσάρων ανώτερων αξιωματούχων κατά την αποτυχημένη απόπειρα ενός στρατηγού να καταλάβει την εξουσία στην πολιτεία αυτή, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Χιλιάδες κόσμου επίσης συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα μνημείο στην Μεκέλε, πρωτεύουσα της περιφέρειας Τίγκρεϋ, στην κηδεία του αρχηγού του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Αιθιοπίας, στρατηγού Σεαρέ Μεκονέν, που σκοτώθηκε από τα πυρά του σωματοφύλακά του αργά το Σάββατο.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας της περιφέρειας Αμχάρα, στρατηγό Ασαμινιού Τσίγκε, ως τον φερόμενο εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του προέδρου της περιφέρειας Αμπάτσιου Μεκονέν, δύο ακόμη αξιωματούχων και του αρχηγού του γενικού επιτελείου και ακόμη ενός στρατηγού.

Ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης σήμερα έκανε λόγο για δεκάδες νεκρούς στις συγκρούσεις κατά την διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο Τσίγκε, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση έπεσε νεκρός από πυρά των ενόπλων δυνάμεων την Δευτέρα, κατηγορείται ότι επιχείρησε να καταλάβει τον έλεγχο της Αμχάρα, όχι ολόκληρης της χώρας.

Σήμερα, ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου για την ειρήνη και την ασφάλεια Αμπέρα Μπαγιέτα δήλωσε στο Reuters ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις τη Δευτέρα το πρωί από άνδρες με στολές παραλλαγής στην περιφέρεια Μπενισανγούλ Γκουμούζ στα δυτικά της χώρας. Ο Μπαγιέτα τόνισε ότι διεξάγονται έρευνες για το αν οι δράστες συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββάτου.

Τα ξεσπάσματα εθνοτικής βίας στην χώρα έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Από την έλευσή του στην εξουσία πριν από 15 μήνες, έπειτα από δύο χρόνια αναταραχής στην Αιθιοπία, ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Άχμεντ Άμπι έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας. Όμως έχει βρεθεί αντιμέτωπος με συνεχώς επανερχόμενες εντάσεις μεταξύ φυλών, που γενικά συνδέονται με τη γαιοκτησία και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Η Αμχάρα θεωρείται επίκεντρο της αυξανόμενης διαφυλετικής βίας στην Αιθιοπία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)