to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:32 | 08.12.2016

Πολιτική

Αισιόδοξος για αξιολόγηση-πλεονάσματα ο Ευ. Τσακαλώτος, «να πάρει θέση η αντιπολίτευση» (βίντεο)

Την εκτίμησή του ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης μετέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για το Προϋπολογισμό του 2017


«Είμαστε στη θέση ακριβώς εκεί που ήμασταν πριν την συμφωνία του Μαΐου. Οι περισσότεροι παίκτες θέλουν συμφωνία, όπως το Μάιο» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε τώρα μέτρα». Ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός επέκρινε το ΔΝΤ και ζήτησε στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των εργασιακών και των χαμηλότερων πλεονασμάτων. Επίσης εξήγησε ότι η απομείωση του χρέους φτάνει το 21,8% του ΑΕΠ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και την δική σας υποστήριξη. Θα ήταν πολύ υποβοηθητικό» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και ζήτησε «να μην υπάρχει αίσθηση δράματος. Πάντα έτσι γίνεται όταν πλησιάζουμε στην συμφωνία».

Για τη στάση του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι έδωσε διμέτωπο αγώνα με τη Γερμανία για χαμηλότερα πλεονάσματα και με την Ελλάδα για μέτρα. Δεν ήταν εμφανές ότι το ΔΝΤ έδωσε διμέτωπο στο Eurogroup». Για το ζήτημα των πιέσεων από ΔΝΤ και Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές πόσα χρόνια πρέπει να είναι το 3,5%. Η θέση μας είναι η συμβιβαστική λύση για 2,5% και το 1% να είναι μόνο για την ανάπτυξη και την βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε από την μεριά των φόρων είτε από την μεριά των ασφαλιστικών εισφορών».

«Και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και μένουμε με ανοιχτά δύο θέματα» εκ των οποίων το ένα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ανέφερε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που είπε ότι «είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης» και «όπως όλες οι διαπραγματεύσεις, αλλά ιδιαίτερα αυτή που έχουμε μπροστά μας, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα. πρέπει να δούμε το όλο πακέτο. Τότε να κρίνουμε τα θετικά και τα αρνητικά». Πρόσθεσε ότι και για τα πρωτογενή πλεονάσμα θα βρεθεί λύση.

Για την απομείωση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως είναι «το μόνο που έχει συμφωνηθεί. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αρχίζουν από εδώ και πέρα. Είναι μέτρα ομαλοποίησης των ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων, κέρδη από την αγορά ομολόγων του 2011 και μείωση του ρίσκου αγοράς ελληνικών ομολόγων».

Συγκεκριμένα το 21,8% του ΑΕΠ συνίσταται σε:

3,6% από ομαλοποίηση αποπληρωμής των ομολόγων

15% μείωση επιτοκίων

0,3% επαναγορά ομολόγων

2,6% γενική μείωση ρίσκου

«Τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και η επίδραση θα είναι 9% το 2040», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει ότι θα είναι καλύτερα τώρα. Αν δουν ότι θα είναι πιο βιώσιμο το χρέος, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα. Δίνει διασφάλιση στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια και υψηλές δανειακές ανάγκες». «Εμείς ζητάγαμε διαφάνεια και ένα καθαρό διάδρομο για να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει μία καθαρή λύση για το χρέος και να μπορούν να επενδύσουν. Αυτό έχει ήδη τελειώσει και όλοι συμφώνησαν» τόνισε.

Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «η πολιτική συμφωνία σχεδόν έχει τελειώσει. Η διαφορά για το 2017 είναι 20 εκατ., για το 2018 είναι πολύ μικρή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και λίγο μεγαλύτερη με το ΔΝΤ. Δεν θα χαλάσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό του 20-17 και του 2018».

«Υπάρχει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά όπου θέλουμε επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα και καλή προετοιμασία γι’ αυτά τα θέματα. Πρέπει να γίνει συζήτηση αν συμφωνείτε όλοι στις θέσεις αυτές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η αντιπολίτευση να πάρει θέσει για εργασιακά, χρέος, πλεονάσματα»

Ο Ευ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει πέσει στα 100 – 150 εκατ. με την Κομισιόν, ενώ το ίδιο κενό το ΔΝΤ το υπολογίζει στα 200 – 250 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση για τις συλλογικές συμβάσεις, την απομείωση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων: «Δεν κατάλαβα αν υποστηρίζεται την κυβέρνηση στα πλεονάσματα, τις συλλογικές συμβάσεις και για μεγαλύτερη μείωση του χρέους. Αυτό είναι κρίμα. Είναι θέση σας να νομοθετήσουμε και άλλα μέτρα; Θα με διευκόλυνε να το ξέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «με την Κομισιόν η διαφορά είναι 100 – 150 εκατ. και με το ΔΝΤ είναι 100 εκατ. παραπάνω. Στην πραγματικότητα συγκλίνουμε, είχαμε διαδοχικές συναντήσεις με διαδοχικές συγκλίσεις».

Για το χρέος και την προσέλκυση επενδύσεων ο υπουργός απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια πως όσα ανακοινώθηκαν είναι «μέρος του παζλ». «Ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι μέρος του παζλ και δεν είναι ολόκληρο. Θεωρώ ότι είναι ένα μέρος που θα τους καθησυχάσει. Οι αγορές θα αποφασίσουν όταν δουν όλα τα στοιχεία της λύσης» τόνισε και πρόσθεσε: «Στην ερώτηση του Ν. Δένδια αν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που πιστεύει ότι μπορεί μία οικονομία σαν την Ελλάδα να παράγει διαρκώς πλεονάσματα 3,5%, απαντώ: Όχι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)