to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 27.12.2018

Οικονομία

Αισιόδοξοι οι έμποροι για την εμπορική κίνηση της εορταστική περιόδου

Από σήμερα, Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, επανήλθε το εορταστικό ωράριο


Την αισιοδοξία του για την εμπορική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο εξέφρασε ο Β΄ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοπσονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Νίκος Κογιουμτσής, σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμηλητηρίου Αθήνας.

Όπως τόνισε ο κ. Κογουμτσής σχετικά με την εμπορική κίνηση από την έναρξη της εορταστικός περιόδου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων: «Ξεκινήσαμε, με ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοέμβρη. Εκεί είδαμε ότι μεσοσταθμικά είχαμε μια πτώση -10%. 'Αρχισε μια εντονότερη συζήτηση στον εμπορικό κόσμο κατά πόσο προφέρουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στην επιχειρηματικότητας άρα στην ίδια την οικονομία. Αμέσως μετά είχαμε μια Black Friday που έγινε Black Week και οδηγήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων και της κατανάλωσης προς τα πολυκαταστήματα, ελάχιστα πήγαν προς τις μικρομεσαίες , αυτά τα χρήματα έλειψαν  από την εορταστική περίοδο. Η δράση αυτή είναι ένα ξενόφερτο έθιμο και εκεί χρειάζεται μια συζήτηση από τις οργανώσεις για να δούμε τι πρέπει να  ζητήσουμε για το έθιμο αυτό.

Από τις αρχές του Δεκέμβρη άρχισε να αυξάνεται η κίνηση, όχι σπουδαία πράγματα γιατί η κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκεται σε οριακό σημείο, ξέρουμε πολύ καλά ότι 4,5 εκ. συμπολίτες μας οφείλουν στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, οι 120 δόσεις που ζητάει ο εμπορικός κόσμος και οι πολίτες, δεν έχει ακόμη θεσπιστεί και ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν λειτουργεί όπως πρέπει για να διευκολύνει και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται οριακά στο «κόκκινο» - 7 στις 10 επιχειρήσεις, όπως λένε οι έρευνες, βρίσκονται στο «κόκκινο».

Έτσι, οδηγηθήκαμε στην εορταστική περίοδο, που με ανοιχτά τα καταστήματα δυο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, από τις 11 ως τις 6 το απόγευμα, και με σύμμαχο τον καλό καιρό, είδαμε αργά και σταδιακά να ανεβαίνει η κατανάλωση, είναι και η ψυχολογία των ημερών, μπήκε και το μέρισμα στους λογαριασμούς των συμπολιτών μας, μπήκε και το δώρο των ιδρωτικών υπαλλήλων, κι έδωσαν μια τόνωση στην αγορά. Οδηγούμαστε στην κορύφωση της ανόδου ευελπιστώντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Υπενθυμίζω ότι η αγορά έχει πολύ καλές τιμές και προσφορές και θέλουμε έναν «ψαγμένο», συνειδητοποιημένο καταναλωτή που θα κάνει έρευνα αγοράς χωρίς να ψωνίζει από το παραεμπόριο και το παράνομο εμπόριο γιατί αυτό περιέχει και κινδύνους για την υγεία τους.

Εύχομαι η καινούρια χρονιά να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη για όλο τον κόσμο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βεβαίως, από την αρχή της κρίσης δυστυχώς έχουν πληγεί βάναυσα - 250.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει! Πιστεύουμε ότι η νέα χρονιά, το 2019, δε θα είναι μια χρονιά επιδοματικής πολιτικής αλλά μια χρονιά αναπτυξιακής πολιτικής.

Εορταστικό ωράριο

Από σήμερα, Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, επανήλθε το εορταστικό ωράριο, με τα καταστήματα ανοιχτά από τις 09:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ,, ωράριο που θα ισχύσει και την Παρασκευή.

Το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 09:00 και θα κλείσουν στις 18:00, ενώ την Κυριακή θα λειτουργήσουν 11:00 με 18:00. Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς (Δευτέρα, 31/12) τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις 17:00. Την Τρίτη, 1η Ιανουαρίου και την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου, θα μείνουν κλειστά.

Από την Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019, θα επανέλθει το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια του κάθε εμπορικού συλλόγου.

Χειμερινές εκπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ευκαιρία για αγορές σε χαμηλές τιμές θα έχουν οι καταναλωτές σε λίγες μέρες, καθώς οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν πάντα τη δεύτερη Δευτέρα του μήνα Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)