to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 05.11.2014

πηγή: thepressproject.gr

Διεθνή

Αισιοδοξία ΠΟΥ για τον Έμπολα

Στη Λιβερία καταγράφεται περιορισμός των κρουσμάτων, ενώ στη Δύση εντείνεται ο πειραματισμός για την καταπολέμηση του ιού – Ανεπαρκή κρίνει τα μέτρα προστασίας στην Ελλάδα η ΕΙΝΑΠ


Η πορεία μετάδοσης του Έμπολα στη Λιβερία έχει περιοριστεί, λέει ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μηδενιστεί η μετάδοση.

Τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, όπου ο ιός συνεχίζει να θερίζει. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται είναι κάθε μέρα εννιά φορές υψηλότερος συγκριτικά με δύο μήνες πριν.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, νομίζω ότι έχουν γίνει μερικές σημαντικές βελτιώσεις, σε κάποιες περιοχές έχει ανακοπεί η πορεία της μετάδοσης του ιού. Λιγότεροι άνθρωποι προσβάλλονται, λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από Έμπολα», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τον Έμπολα.



 

Στη Γαλλία, ερευνητές κατασκεύασαν τεστ, που μοιάζει με τεστ εγκυμοσύνης και μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό μέσα σε 15 λεπτά, κάτι που αναμένεται να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για τους γιατρούς.

Στην Ελβετία, οι επιστήμονες ξεκίνησαν δοκιμές σε 120 εθελοντές για ένα νέο εμβόλιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης.
 

Προηγμένη τεχνολογία στη μάχη κατά του ιού

Καθώς είναι σε εξέλιξη η μάχη εναντίον του φονικού ιού Έμπολα εντός και εκτός των ορίων της Αφρικής, μια ομάδα Καναδών ερευνητών αναζητά θεραπευτικές μεθόδους χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να προβλέψει την αποτελεσματικότητα νέων φαρμάκων 150 φορές γρηγορότερα από ό,τι οι σημερινές μέθοδοι.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Mashable, η Chematria, μια startup του University of Toronto, προγραμμάτισε τον ταχύτερο υπερυπολογιστή του Καναδά με έναν αλγόριθμο που εξομοιώνει και αναλύει «εκατομμύρια πιθανών φαρμάκων» για να προβλέψει την αποτελεσματικότητά τους εναντίον του ιού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως υποστηρίζουν, η διαδικασία θα διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες και δεν θα χρειαστούν δαπανηρές δοκιμές σε εργαστήρια.
 


«Αυτό που προσπαθούμε θα θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, μέχρι τώρα» σημείωσε ο Dr. Έιμπραχαμ Χάιφετς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Chematria σε σχετική ανακοίνωση. «Θα εξερευνήσουμε την πιθανή αποτελεσματικότητα εκατομμυρίων φαρμάκων, κάτι που θα χρειαζόταν δεκαετίες έρευνας και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μερικές ημέρες με την τεχνολογία μας».
 

ΕΙΝΑΠ: Ανεπαρκής η πρόληψη στην Ελλάδα

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Έμπολα στη χώρα μας, το δ.σ. της ΕΙΝΑΠ με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Παράλληλα σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Ιογενών Αιμορραγικών Πυρετών.


Επικεφαλής είναι ο υπουργός Υγείας Μ.Βορίδης, ενώ στις αρμοδιότητες της επιτροπής θα είναι η αξιολόγηση ενός πιθανού περιστατικού που σχετίζεται με ιογενείς αιμορραγικούς πυρετούς, όπως αυτός που προκαλείται από τον ιό Έμπολα.


Επίσης θα γνωμοδοτεί και θα αποφασίζει για τη λήψη μέτρων, τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και την ασφαλή και αποτελεσματική υλοποίησή τους.


Την Επιτροπή αποτελούν ο γενικός γραμματέας Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, Αθηνά Κύρλεση, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου και ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου.


Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή θα μπορεί να ζητά τη συμβολή και άλλων ειδικών αν αυτό απαιτηθεί, ενώ τα μέλη της δεν θα αμείβονται.

«Ευχολόγιο τα μέτρα»


Ωστόσο η ΕΙΝΑΠ στην επιστολή της αναφέρεται στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας λέγοντας πως πρόκειται για «ένα ωραίο ευχολόγιο γιατί στην ουσία προτείνουν οδηγίες χωρίς ουσιαστική υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς θωράκιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας».


Ειδικότερα η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τα εξής:


Δεν έγινε σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση ώστε να μην καλλιεργείται ο εφησυχασμός αλλά ούτε και η κινδυνολογία στο γενικό πληθυσμό.


Το προσωπικό πολλών νοσοκομείων δεν έχει ενημερωθεί, παρά μόνο επιλεγμένες ομάδες και αυτές όχι επαρκώς.


Ενημέρωση χρειάζονται όλοι οι κλάδοι από τον νοσηλευτή και τον γιατρό μέχρι τον σεκιουριτά και την καθαρίστρια, συνεχίζει η ΕΙΝΑΠ και προσθέτει πως έχει τεθεί από  πολλά σωματεία  προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων η αναγκαιότητα λεπτομερούς ενημέρωσης, αλλά όπως λέει δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη.


Όσον αφορά στα νοσοκομεία που επιλέχθηκαν για υποδοχή των ύποπτων περιστατικών αναφέρει: «Επιλέχθηκε το ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ για υποδοχή των ύποπτων περιστατικών και η ΜΕΘ του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ για νοσηλεία ασθενών με βεβαιωμένη λοίμωξη. Το μεν πρώτο ετοιμάζονται να το κλείσουν το δε δεύτερο έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού. Συνεπώς, θεωρούμε εξαιρετικά επείγον μέτρο τη στελέχωση και των δύο νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό».


Ακόμη επισημαίνει  πως σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, αλλά και σε όποιες δομές του ΠΕΔΥ λειτουργούν, πρέπει να γίνει ειδική εκπαίδευση των επιλεγμένων ομάδων που θα αναλάβουν να διαχειριστούν το ύποπτο περιστατικό.


Επίσης η ΕΙΝΑΠ ζητεί να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι ειδικοί χώροι προσωρινής απομόνωσης του περιστατικού μέχρι να οδηγηθεί στο νοσοκομείο υποδοχής, όμως αναφέρει πως στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων δεν υπάρχει καμιά σοβαρή προετοιμασία.


Επιπλέον σημειώνει πως για την ελαχιστοποίηση της διασποράς του ιού πρέπει να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και για τα Τ.Ε.Π. και, ακόμα περισσότερο, για τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ.


Σχετικά με τον εξοπλισμό που προτείνεται από την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας όπως  μάσκες, γάντια, μη διαπερατές φόρμες ελαφριές και εύκαμπτες, ποδονάρια κ.λπ. η ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει πως μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία υπάρχουν.


«Πρέπει όλες οι δομές υγείας να τα προμηθευτούν και σε επαρκείς ποσότητες».

Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει την ανάγκη να στελεχωθούν όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και να λειτουργήσουν και τα 650 συνολικά κρεβάτια που υπάρχουν.


Τέλος αντιδρά στην πρόταση του υπουργείου Υγείας να συμμετέχει στο σχεδιασμό και ο ιδιωτικός τομέας.


«Πρόκειται για ευχολόγιο και χοντρή κοροϊδία. Δεν υπάρχει επιχείρηση στο χώρο της υγείας είτε είναι «υγιής» είτε όχι, που θα διακινδυνεύσει τα κέρδη για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο ακόμα και σε μια επιδημία» σχολιάζει και καλεί για «ένα αποκλειστικά    δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για να μπορέσει να απαντήσει  στις οξυμένες ανάγκες του πληθυσμού, ειδικά μπροστά σε μια πιθανή επιδημία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)