to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:58 | 29.03.2017

Πολιτική

Με το βλέμμα στη Μάλτα: Κυβερνητική αισιοδοξία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 7 Απριλίου

Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MOU) θα «κουμπώσει» χρονικά το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου και το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα - Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει το EuroWorkingGroup.


Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MOU) θα «κουμπώσει» χρονικά το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ (MEFP), δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (σ.σ. με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ενώ κατ' επέκταση φαίνεται ότι μειώνεται και το ποσό της χρηματοδότησης από το Ταμείο). Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε επίσης ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, το ΔΝΤ δεν είναι "control freaks" όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου και το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, προσθέτοντας ότι δεν είναι κρίσιμο το Euro Working Group της 30ης Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι στα εργασιακά απομένει ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (εδώ οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στη διαπραγμάτευση).


 

Ευ. Τσακαλώτος: «Η β' αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε»

«Η β' αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε» δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο». Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, όπου το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του ότι δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα δώσει μήνυμα στις αγορές (λόγω και της συμμετοχής του ΔΝΤ) και θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


 

Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις 

Η κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Για τη διαπραγμάτευση γενικότερα, σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά με στόχο κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις του ΔΝΤ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση από κανέναν. Παράλληλα, άφησε αιχμές για πολιτικολογία κατά του κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν συζητάμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να συγκριθεί με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Γενικότερα, σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά «ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο ΔΝΤ.

Ειδικότερα ανέφερε πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για 3,6 δισ. μέτρα περαιτέρω λιτότητας έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης, σημειώνοντας πως εκείνα τα εμπόδια άρθηκαν μετά από επίμονη προσπάθεια και έτσι φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις. Τα ίδια εμπόδια, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έθεσε το ΔΝΤ και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση: Επανήλθε με απαίτηση για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Και πάλι καταφέραμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα, μια συμφωνία η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σημείωσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση κατανοεί απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όμως «όσο πεπερασμένος είναι ο χρόνος για την ολοκληρωση της διαπραγμάτευσης τόσο πεπερασμενες και οι αντοχές της κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα».

Ανέφερε πως ανοιχτά είναι το ενεργειακό, το δημοσιονομικό, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019, και τα εργασιακά. Πρόσθεσε πως σε όλους αυτούς τους τομείς ανταλλάσσονται διαρκώς e mail, απόψεις και προτάσεις, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)