to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 28.11.2017

Οικονομία

Αισιοδοξία για το swap των ομολόγων

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν να ξεπεράσει το 70% - Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, η ανταλλαγή δεν θεωρείται φορολογικό γεγονός και έτσι το swap απαλλάσσεται από τον φόρο


Την πρόβλεψη ότι η συμμετοχή στην ανταλλαγή (swap) ομολόγων θα είναι αθρόα και πιθανότατα θα ξεπεράσει ενδεχομένως και το 70% διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς κεφαλαίων και χρήματος με βάση τις ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους και τις πληροφορίες για ζωηρό ενδιαφέρον εκ μέρους τόσο τραπεζών όσο και ταμείων που κατέχουν ομόλογα του PSI να συμμετάσχουν.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες ομολογιούχοι να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους, αναμένεται ένα ισχυρό κύμα συμμετοχής. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του ύψους 29,7 δισ. ευρώ swap των 20 ομολόγων που προέκυψαν από το PSI μετά το «κούρεμα» του Φεβρουαρίου του 2012 και που θα μετατραπούν σε 5 νέα ομόλογα ξεκίνησε με τη σχετική ανακοίνωση εκ μέρους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε, τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία άφησαν να εννοηθεί μεν ότι θα συμμετάσχουν στο swap, ωστόσο προτίμησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να τοποθετηθούν σήμερα, την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, προκειμένου να μη δεσμεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (και συγκεκριμένα ώς την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οπότε τα 5 νέα ομόλογα θα εμφανιστούν στις πλατφόρμες και στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων - ΗΔΑΤ) τη ρευστότητά τους. Το δέλεαρ για τους κατόχους είναι αφενός να απαγκιστρωθούν από τα ομόλογα του PSI συν το ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, η ανταλλαγή δεν θεωρείται φορολογικό γεγονός και έτσι το swap απαλλάσσεται από τον φόρο.

 - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)