to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 28.06.2017

Διεθνή

Αισιοδοξία για προγραμματική συνεργασία Podemos και Σοσιαλιστών - Με τον ηγέτη των Ciudadanos συναντάται ο Π. Σάντσεθ

Όπως τόνισε ο Ιγκλέσιας μετά την συνάντηση, ο Σάντσεθ του πρότεινε να συνεργασθούν άμεσα στο θέμα της νεανικής απασχόλησης, που αποτελεί τον κύριο άξονα της πολιτικής του. Εκείνος του έθεσε από την πλευρά του έξι συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα θεμέλια για μία συνεργασία τους πάνω στα φλέγοντα κι άμεσα ζητήματα του ανώτατου ύψους των κρατικών δαπανών, της CETA, της αύξησης των συντάξεων και της εργατικής μεταρρύθμισης, ιδίως όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις


Με την αισιοδοξία για μία προγραμματική συνεργασία που γέννησε η χθεσινή του συνάντηση με τον επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ΓΓ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση και με τον ηγέτη των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, πιστός στο σχέδιό του να συμπήξει μία συμμαχία και των τριών κομμάτων κατά της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Η σημερινή συνάντηση έχει επίσης στόχο να σπάσει τον πάγο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες, έπειτα από την απόφαση του Ριβέρα να έλθει σε συμφωνία με τον Ραχόι για τη στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος στο Κοινοβούλιο. Ένα σύμφωνο που επαναβεβαιώθηκε και στη χθεσινή νέα συνάντηση των Ριβέρα και Ραχόι, την ώρα που σημειωνόταν η προσέγγιση του PSOE με τους Podemos.

Μάλιστα, το χθεσινό αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας, σε συνδυασμό με την αντίθεση των Ciudadanos στη θέση του Σάντσεθ υπέρ της πολυεθνικότητας του ισπανικού κράτους και τη στήριξή του στην διατλαντική συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά (CETA), ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο για ακόμη μία προγραμματική συμφωνία του ηγέτη των Σοσιαλιστών και με άλλον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, παρ’ όλο που ο επικεφαλής της ‘πορτοκαλί’ παράταξης των Ciudadanos έχει επικρίνει την ‘Podemoποίηση’ του Σάντσεθ («δεν θέλουμε μία πρόταση μομφής κάθε τρίμηνο» έχει δηλώσει), ο Ριβέρα τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως το κόμμα του «είναι το μόνο που είναι πρόθυμο και προάγει τον διάλογο, αλλά με όλους, ακόμη και με το ΡΡ. Δεν θέλουμε να βάλουμε απόλυτους φραγμούς».

Τα θέματα που αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι οι κοινές αποδεκτές θέσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση, ιδίως τη νομοθεσία που αφορά την προσωρινή απασχόληση και τις ελαστικές μορφές εργασίας, την κατανομή των δικτύων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο εκλογικός νόμος κι η Συνταγματική μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ο Σάντσεθ είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει μία συνεννόηση, καθώς οι προτάσεις του για την δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας και το σχέδιο για την νεανική απασχόληση μπορεί να ηχεί γοητευτικό στα αυτιά του Ριβέρα.

Το μεγάλο πρόβλημα μπορεί να αποδειχθεί η προσέγγιση του Σάντσεθ με τους Podemos, όπως διατυπώθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ιγκλέσιας, όπου συμφωνήθηκε να εργασθούν από κοινού τα δύο κόμματα για να «δημιουργήσουν δυναμικές μιας αλλαγής στη χώρα». Μολονότι, οι Podemos θα ήθελαν να προχωρήσει ακόμη περισσότερο τούτη η προσέγγιση και στη συμφωνία για την κατάθεση μίας νέας και κοινής πρότασης μομφής κατά του Ραχόι, ο Σάντσεθ απέφυγε το θέμα.

Πάντως οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να συστήσουν άμεσα , υπό την αιγίδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους Μαργαρίτα Ρόμπλες και Ιρένε Μοντέρο, δύο επιτροπές, που από τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν τον διάλογο για τη συνεργασία στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο Ιγκλέσιας μετά την συνάντηση, ο Σάντσεθ του πρότεινε να συνεργασθούν άμεσα στο θέμα της νεανικής απασχόλησης, που αποτελεί τον κύριο άξονα της πολιτικής του. Εκείνος του έθεσε από την πλευρά του έξι συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα θεμέλια για μία συνεργασία τους πάνω στα φλέγοντα κι άμεσα ζητήματα του ανώτατου ύψους των κρατικών δαπανών, της CETA, της αύξησης των συντάξεων και της εργατικής μεταρρύθμισης, ιδίως όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

Επίσης, ο Ιγκλέσιας κάλεσε τον Σάντσεθ να επιδιώξει να συνεργασθεί αντί με τους Ciudadanos με το καταλανικό αριστερό κόμμα ΕRC, το οποίο όμως τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. «Δεν θα πρέπει να ενοχοποιήσουμε το ERC», τόνισε ο Ιγκλέσιας, υποστηρίζοντας την ιδέα ενός αμιγώς αριστερού μετώπου στα πρότυπα της Πορτογαλίας, απέναντι στην πρόθεση του Σάντσεθ να προσεγγίσει τους κεντρώους κι αποκλίνοντας περισσότερο προς το ΡΡ Ciudadanos.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του Σάντσεθ είναι εμφανείς και ποσοτικές: ακούν στον μαγικό αριθμό 188, που αντιστοιχεί στους 85 ψηφοφόρους του PSOE(μαζύ με εκείνων της Νέα Κανάριας), σύν 71 των Podemos και 32 των Ciudadanos. Κοντολογίς, στην εξασφάλιση μίας απόλυτης πλειοψηφίας που θα ανατρέψει τις πολιτικές του Ραχόι και θα τον απομακρύνει από το Μέγαρο της Μονκλόα.

Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πηγές: El Pais, El Publico, El Mundo, El Periodico

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)