to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 08.12.2015

Οικονομία

Αίρονται τα capital controls για τo Χρηματιστήριο Αθηνών

Με υπουργική απόφαση αίρονται οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όπως έκανε γνωστό ο νέος επικεφαλής της ΕΚ Χ. Γκότσης.


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 07/12/2015,  με αριθμό φύλλου 2625, τεύχος Β, η Υπουργική Απόφαση "Άρση περιορισμών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.7.2015 (Α΄84) για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων".

Οπως είπε ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ. Γκότσης, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, μετά την άρση των περιορισμών και οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, χρησιμοποιώντας και το λεγόμενο «παλαιό χρήμα», ενώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές μόνο με «νέο χρήμα».

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2016 θα υπάρξει πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Χ. Γκότσης επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών θα δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή νέων εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι στα σχέδια της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η δημιουργία αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Η Κεφαλαιαγορά υπό τη νέα διοίκησή της θέτει τους εξείς στόχους:
-Να παίξει ρόλο συμβουλευτικό όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική ευρωπαίκή οδηγία και ο αντίστοιχος κανονισμός της Ε.Ε>
-Να επαναφέρει ένα νέο ρεύμα εισαγωγής εταιριών στο Χ.Α. προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντλήσουν φθηνά αναπτυξιακά κεφάλαια.
-Να οργανωθεί μία ανταγωνιστική αγορά εταιρικών ομολόγων ώστε να κεφάλαια να μη διαφεύγουν στο εξωτερικό από αυτήν την αγορά.
- Να ενδυναμωθούν οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων  και να λειτουργήσουν εναλλακτικές μορφές επενδύσεων σε μία capital market union που στόχο θα έχει να ανακαλύψει λιμνάζοντα κεφάλαια όπως στην Ευρώπη.
- Να ενισχυθεί για τα παραπάνω το θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι θα δοθεί παράταση της απαγόρευσης short selling στις τραπεζικές μετοχές τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.

H απόφαση αυτή δίνει ανάσα στο Χρηματιστήριο καθώς μπορούν να μπουν χρήματα από οποιαδήποτε πηγή για την αγορά μετοχών και να ανέβουν οι τζίροι που το τελευταίο διάστημα είχαν πέσει στα... Τάρταρα. Αλλωστε, με τον γενικό Δείκτη κοντά στις 600 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές πολύ χαμηλά, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν αυτή την περίοδο μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)