to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Air-χαιολογία» μέσω drones

Τον ευφάνταστο και εύστοχο τίτλο «Air-chaeological drones search for ancient treasures» (σε ελεύθερη απόδοση «Αεροχαιολογικά/ Air-χαιολογικά drones αναζητούν αρχαίους θησαυρούς) φέρει δημοσίευμα του New Scientist σχετικά με τη χρήση δύο μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την χαρτογράφηση της αρχαιοελληνικής πόλης της Αφροδισιάδας στην Τουρκία τον περασμένο Αύγουστο.


Πέρα από την λεπτομερή χαρτογράφηση του αμφιθεάτρου, τα αεροσκάφη, τα οποία ανήκουν στην Drone Adventures – μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα στη Λωζάννη, στην Ελβετία- τράβηξαν επίσης υπέρυθρες φωτογραφίες, αναζητώντας θαμμένα ενδιαφέροντα σημεία και ευρήματα.

Η Drone Adventures έχει ως αντικείμενο την εξερεύνηση των δυνατοτήτων των drones όσον αφορά σε νέες εφαρμογές- από τη διαχείριση και φροντίδα της άγριας ζωής μέχρι τη γεωγραφία. Σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιούνται τα eBees: drones με άνοιγμα φτερών ενός μέτρου και βάρους περίπου μισού κιλού, τα οποία ακολουθούν μια προκαθορισμένη πορεία πάνω από μία περιοχή, χαρτογραφώντας την κατά την πτήση τους.

DRONE ADVENTURES
 

Τα δεδομένα τα οποία συνελέγησαν χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός ακριβούς τρισδιάστατου μοντέλου των ερειπίων που βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτό επέτρεψε στους αρχαιολόγους να μετρήσουν με ακρίβεια το μέγεθος των κτηρίων ή το πλάτος των αρχαίων οδών χωρίς να επιδοθούν σε επίπονες και δαπανηρές έρευνες. Κατά τον πρόεδρο της Drone Adventures, Άνταμ Κλάπτοτς, η δουλειά την οποία τα drones πραγματοποιούν μέσα σε λίγες ώρες θα χρειαζόταν μήνες μέσω συμβατικών τεχνικών.

Τα υπέρυθρα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αναλύονται από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στη Βιέννη, το οποίο και χρηματοδότησε την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη αναζήτησαν επίσης και άγνωστα στοιχεία/ χαρακτηριστικά στα ερείπια της Εφέσου, 120 χιλιόμετρα δυτικά της Αφροδισιάδας, στην οποία και βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος- ένα εκ των Επτά Θαυμάτων του Αρχαίου Κόσμου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)