to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 16.03.2018

Διεθνή

Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Ανατολική Γούτα (εικόνες)

Τουλάχιστον 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές (που αποδίδονται στη Ρωσία) που είχαν στόχο τον ανταρτικό θύλακα της Ανατολικής Γούτας- Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι εγκατέλειψαν από χθες την περιοχή.


Τουλάχιστον 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο τον ανταρτικό θύλακα της Ανατολικής Γούτας, η οποία αποτελεί τον στόχο μιας καταστροφικής επιχείρησης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιδρομές αυτές που είχαν στόχο την πόλη Σάκμπα και έγιναν μετά τα μεσάνυχτα αποδίδονται από το Παρατηρητήριο, το οποίο επικαλείται το δίκτυό του στην περιοχή, στην πολεμική αεροπορία της Ρωσίας, συμμάχου του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, μολονότι η Μόσχα έχει αρνηθεί στο παρελθόν την πραγματοποίηση πληγμάτων στον τομέα αυτόν.

Το τελευταίο αυτό κύμα αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες έγιναν σύμφωνα με το Παρατηρητήριο από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, έπληξαν την νοτιότερη περιοχή της Ανατολικής Γούτα.

«Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι» χρησιμοποίησαν χθες τους διαδρόμους «που ανοίχθηκαν από τον συριακό στρατό σε συνεργασία με τους ρώσους συμμάχους του» προκειμένου να φύγουν από την ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σύρος μόνιμος αντιπρόσωπος Μπασάρ Τζα'αφάρι.

«Μετέβησαν στα κέντρα που εγκατέστησε η συριακή κυβέρνηση και η συριακή αραβική Ερυθρά Ημισέληνος, κέντρα προσωρινής στέγασης εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα για τη φροντίδα τους», πρόσθεσε. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε από την πλευρά του πως περίπου 20.000 κάτοικοι εφυγαν χθες από τη Γούτα.

Πριν από λίγο ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι μαζί με τις συμμαχικές του δυνάμεις ανακατέλαβαν το 70% του εδάφους που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών στον θύλακο της ανατολικής Γούτα.

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται πως οι στρατιώτες κατέλαβαν τμήματα αγροτικής γης, πολλά χωριά και ορισμένες πόλεις.

Νωρίτερα, στρατιωτικό μέσο ενημέρωσης της Χεζμπολάχ ανέφερε πως ο συριακός στρατός κατέλαβε σήμερα την πόλη Τζισρίν της ανατολικής Γούτα.

«Ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Γούτα και πήρε τον έλεγχο της πόλης Τζισρίν», ανέφερε ο σταθμός τον οποίο διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ, που πολεμά στο πλευρό του στρατού στη Συρία.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο συριακός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Γούτα να φύγουν από την περιοχή μέσω «των ασφαλών διαδρόμων» καθώς σφίγγει τον κλοιό στους τομείς που εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Η γενική στρατιωτική διοίκηση καλεί τους πολίτες να φύγουν από την ανατολική Γούτα (...) μέσω των ασφαλών διαδρόμων», αναφέρει ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τη συριακή δημόσια τηλεόραση.

* * *

Aντίστοιχες εικόνες εκτοπισμού και προσφυγιάς στην πολιορκούμενη από τον τουρκικό στρατό και τις πολιτοφυλακές-συμμάχους του στην Αφρίν:

People ride on trucks with their belongings in north-east Afrin, Syria March 13, 2018. REUTERS/Khalil Ashawi

Toυρκικοί βομβαρδισμοί στην Αφρίν, εκατοντάδες οικογένειες έφυγαν τη νύχτα από την πολιορκούμενη πόλη (φωτ.)

 

* * *

Λαβρόφ: Εξακολουθούν να φεύγουν οι άμαχοι

Εξακολουθούν και σήμερα να φεύγουν από την Ανατολική Γούτα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό περίπου 20.000 άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν σήμερα την Ανατολική Γούτα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε παράλληλα ότι περίπου 2.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το πρωί την περιοχή αυτή.

Ο Λαβρόφ κάλεσε εξάλλου σήμερα τον ΟΗΕ και τις άλλες διεθνείς οργανώσεις να προσφέρουν βοήθεια στους αμάχους που εγκαταλείπουν την Ανατολική Γούτα.

"Ο ΟΗΕ μαζί με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έστειλαν χθες μια σημαντική αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας 140 τόνων. Αυτό έγινε έπειτα από μια πραγματικά μακρά παύση, κατά την οποία ο ΟΗΕ δεν ήταν πολύ δραστήριος σε αυτά τα ζητήματα, αλλά υπήρχαν βέβαια και θέματα σε σχέση με την ασφάλεια. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πολύ πιο δραστήρια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας", σημείωσε ο Λαβρόφ έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό και τον Τούρκο ομόλογό του στην Αστάνα.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τον ρωσικό στρατό, τον ΟΗΕ και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού βρίσκεται καθ'οδόν για την Ανατολική Γούτα, πρόσθεσε εξάλλου ο Λαβρόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει εξάλλου νωρίτερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία θα συζητείτο σήμερα στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους οι τρεις υπουργοί αναφέρουν ότι ένας ένατος γύρος συνομιλιών για την Συρία θα γίνει στην Αστάνα στα μέσα του Μαΐου.

Κοντά στην ολική κατάληψη της περιοχής ο συριακός στρατός

Επτά χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία και όλα δείχνουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα ανακτήσουν, με την υποστήριξη της Ρωσίας, τον έλεγχο του συνόλου αυτού του ανταρτικού θύλακα στις πύλες της Δαμασκού.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 70% της περιοχής, έπειτα από μια επιχείρηση που είχε ένα πολύ βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, πέραν των τεράστιων καταστροφών: περισσότεροι από 1.260 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 250 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 4.800 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)