to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 03.07.2019

Διεθνή

Αιματοκύλισμα στη Λιβύη από αεροπορικό βομβαρδισμό κέντρου κράτησης - Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

Αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης έπληξε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών —στην πλειονότητά τους υπηκόους αφρικανικών κρατών— σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης - Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ - Οργή Γκουτέρες και αντιδράσεις από την ΕΕ.


Περισσότεροι από 40 μετανάστες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε εναντίον κέντρου κράτησης κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, μια επίθεση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και αποδίδεται στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ οι οποίες εδώ και τρεις μήνες προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον 100 μετανάστες τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, σύμφωνα με «προκαταρκτικό απολογισμό», επεσήμανε εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης Οσάμα Άλι.

«Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι 120 μετανάστες κρατούνταν στο υπόστεγο που επλήγη στη συνοικία Ταζούρα.

Σε ανακοίνωσή της η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη κατήγγειλε ένα «ειδεχθές έγκλημα». Απέδωσε μάλιστα την ευθύνη στον «εγκληματία πολέμου Χαλίφα Χάφταρ», τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος από τον Απρίλιο διεξάγει επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι εξαπέλυσαν μια «προμελετημένη» και «στοχευμένη» επίθεση εναντίον του κέντρου κράτησης μεταναστών.

 Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απεκδύονται κάθε ευθύνη για τον βομβαρδισμό.

"Οι ένοπλες δυνάμεις (του Χάφταρ) αρνούνται κάθε ευθύνη για την επίθεση στην Τατζούρα", στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, ανέφερε ο εκπρόσωπός τους, ο Άχμαντ αλ Μεσμάρι.

Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τους αντιπάλους του στρατάρχη ότι "εξυφαίνουν μια συνωμοσία" για να τον παρουσιάσουν ως υπεύθυνο για τη σφαγή αυτήν.

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη

Ένας διπλωμάτης ανέφερε ότι η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Περού, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του δήλωσε εξοργισμένος και κάλεσε στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντούρατζιτς.

Ο γ.γ. τόνισε ότι οι ακριβείς συντεταγμένες του κέντρου κράτησης είχαν δοθεί στα εμπλεκόμενα μέρη, πρόσθεσε ο Ντούρατζιτς.

Μαρτυρίες φρίκες

"Παντού γύρω μου, έβλεπα μια σφαγή". Από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο της Τρίπολης, ο Αλ Μάχντι δηλώνει ότι επέζησε "από θαύμα" όταν βομβαρδίστηκε το κέντρο κράτησης μεταναστών στο οποίο διέμενε τους τελευταίους μήνες, μαζί με άλλους δεκάδες άλλους ανθρώπους.

"Υπήρχαν πτώματα, αίμα και κομμάτια σάρκας παντού", συνεχίζει ο 26χρονος Μαροκινός που γλίτωσε, με ένα μόνο τραύμα. Ο Αλ Μάχντι Χαφιάν εξηγεί ότι ένα μεταλλικό κομμάτι από τη στέγη του τρύπησε τον δεξί μηρό.

"Εμείς ήμασταν τυχεροί. Βρισκόμασταν στο βάθος του υπόστεγου", παρεμβαίνει ένας συμπατριώτης του, που βρήκε αλώβητος. "Δεν είναι δικό μου", εξηγεί για το αίμα που έχει ποτίσει το μπλουζάκι του.

Μετά τον τρόμο που βίωσαν, οι δύο νεαροί άνδρες, που έφτασαν μαζί στη Λιβύη για να επιχειρήσουν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη, έχουν πλέον μια άλλη αγωνία: πώς να φύγουν από το νοσοκομείο, ώστε να μην τους οδηγήσουν πίσω, σε κάποιο άλλο κέντρο κράτησης.

"Θέλουμε να φύγουμε (από το νοσοκομείο), γιατί διαφορετικά θα μας φυλακίσουν και πάλι. Θέλουμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας", λέει ο Αλ Μάχντι. Ο 26χρονος ζούσε τους τρεις τελευταίους μήνες στην Τατζούρα, κοντά στην Τρίπολη.

Στον διάδρομο, έξω από τον θάλαμο, γιατροί και νοσοκόμες δείχνουν εξαντλημένοι. "Εδώ, είναι μόνο για τους ανθρώπους που βομβαρδίστηκαν από τον Χάφταρ. Οι άλλοι (ασθενείς) να πάνε στην απέναντι πλευρά", λέει ένας γιατρός στους Λίβυους που έχουν μπλοκάρει τον χώρο.

Οι άνθρωποι κοιμούνταν όταν χτυπήθηκε το πρώτο κτίριο. "Φοβηθήκαμε. Θέλαμε να βγούμε έξω, αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές", αφηγείται ο Σουδανός Αμπντελαζίζ Χουσέιν. "Ένα τέταρτο αργότερα, χτυπήθηκε το υπόστεγο αρ. 3. Εγώ ήμουν στο 5. Τότε (οι φρουροί) μας άνοιξαν τις πόρτες", πρόσθεσε.

Στο κτίριο αρ. 3 από την έκρηξη δημιουργήθηκε ένας κρατήρας με διάμετρο τρία μέτρα και βάθος ένα. Τριγύρω, σκόρπια ρούχα, παπούτσια, στρώματα, σίδερα και χαλάσματα, καλυμμένα με αίμα".
Οι επιζώντες, σοκαρισμένοι ακόμη, απέφυγαν σήμερα να ξαναμπούν στα κτίρια, παρά τον καυτό ήλιο. Οι αρχές δεν εκκένωσαν το κέντρο μετά την τραγωδία και εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονταν ακόμη εκεί.

Ο Αμπντελαζίζ έχασε εννέα φίλους του στον βομβαρδισμό: όλοι τους προέρχονταν από το εμπόλεμο Νταρφούρ και έφτασαν στη Λιβύη με την ελπίδα ότι θα γλίτωναν από τον πόλεμο. "Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ ήταν φρικτό. Πτώματα, διαμελισμένα σώματα, τραυματίες που αιμορραγούσαν. Είχε αίματα παντού", λέει, κατηγορώντας την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. "Φταίει, επειδή μας υπόσχεται συνεχώς ότι θα μας πάρει από εδώ. Είμαι καταγεγραμμένος ως πρόσφυγας από την Ύπατη Αρμοστεία. Βρίσκομαι εδώ επί τρία χρόνια και περιμένω να μου βρουν μια χώρα υποδοχής", λέει.
Ο Ραντουάν Αμπντάλα, επίσης από το Νταρφούρ, είναι μόλις 17 ετών. Η Τατζούρα ήταν το πέμπτο κέντρο κράτησης για αυτόν. "Με συνέλαβαν στη Σαμπράτα (της Λιβύης) στις 26 Οκτωβρίου 2017. Από τότε, με μεταφέρουν από κέντρο σε κέντρο", λέει. Η μοναδική επιθυμία του είναι να του βρει η Ύπατη Αρμοστεία μια χώρα υποδοχής. "Αν βγω από εδώ, δεν έχω πού να πάω... Κινδυνεύω να με συλλάβουν ξανά, να με βασανίσουν ή να με σκοτώσουν".

Καταδικάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη «φρικτή επίθεση» που πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών κοντά στην Τρίπολη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνει τη φωνή της με την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για τους δράστες αυτής της φρικτής επίθεσης», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η σοκαριστική και τραγική επίθεση σε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη μας υπενθυμίζει το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στη Λιβύη καθώς και την ολέθρια και ευάλωτη κατάσταση των μεταναστών που έχουν εμπλακεί στο σπιράλ της βίας στη χώρα αυτή», υπογράμμισε.

«Η βία εναντίον αμάχων, περιλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών, είναι εντελώς απαράδεκτη και την καταδικάζουμε με τους πιο έντονους όρους», πρόσθεσε η Μογκερίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινή δήλωση Μογκερίνι, Αβραμόπουλου και Γιοχάνες Χαν για την αεροπορική επιδρομή στην Τρίπολη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα κέντρα κράτησης που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, υπενθύμισε. «Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν επειγόντως», επέμεινε.

«Πολλοί βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να μεταφερθούν γρήγορα σε ασφαλή μέρη ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια και να απομακρυνθούν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, η επίθεση «καταδεικνύει ακόμη μια φορά την ανάγκη μιας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Λιβύη».

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα εντείνουν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των αντίπαλων δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Έχει προηγηθεί η απώλεια της Γκαριάν, μιας πόλης νότια της Τρίπολης την οποία ο στρατάρχης είχε κάνει επιχειρησιακό κέντρο στην επίθεσή του εναντίον της πρωτεύουσας, περισσότερα από 1.000 χλμ. από το προπύργιό του στη Βεγγάζη (βορειοανατολικά).

Από την πλευρά της, η Τουρκία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του κέντρου κράτησης «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

«Η επίθεση που είχε στόχο ένα κέντρο για μετανάστες και οδήγησε στον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Μια διεθνής έρευνα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση για τον προσδιορισμό των υπευθύνων. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει χωρίς να περιμένει», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση.

Η Τουρκία επεμβαίνει στην κρίση στη Λιβύη υποστηρίζοντας στρατιωτικά την ΚΕΕ.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στον Χαλίφα Χάφταρ κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την κράτηση από τις δυνάμεις του έξι Τούρκων πολιτών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

tags: Λιβύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)