to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου, 31/7/2014


Όταν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις κάποια πράγματα, είναι σαφές πως δεν μπορείς και να τα εξηγήσεις. Με δεδομένο λοιπόν ό,τι οι εκτοπισμένοι στη Γάζα αυτή τη στιγμή, ανέρχονται σε 200.000 και πλέον άτομα, με δεδομένο πως το σύνολο του βορείου και ανατολικού τμήματος, έχει εκενωθεί από τους κατοίκους του. Με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας αμάχων, είναι απορίας άξια η ενέργεια του Ισραηλινού στρατού να ρίξει φυλλάδια πάνω από την πόλη της Γάζας, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απαιτώντας από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Να πάνε που;

Η πόλη της Γάζας εκτείνεται στο μεγαλλύτερο μέρος της Λωρίδας αυτής και έχει ίσως τους περισσότερους κατοίκους.

Η ενέργεια αυτή ήρθε σχεδόν πέντε ώρες μετά από ένα ακόμα χτύπημα απο το πυροβολικό του Ισραήλ κατά σχολείου που φιλοξενούσε αμάχους. Το σχολείο των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλωθεί 17 φορές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ως καταφύγιο αμάχων.

Δέχθηκε σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης τουλάχιστον τρία βλήμματα κι έχασαν τη ζωή τους 15 παιδιά.

Το Τελ Αβιβ, ανέφερε πως από την περιοχή, Παλαιστίνιοι μαχητές έβαλαν με όλμους κατά των δυνάμεών του.

Εξωφρενική και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την ενέργεια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν. 

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού έκανε λόγω, ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη Γάζα.

Αργά το απόγευμα και νέο χτύπημα, αυτή τη φορά στην αγορά της Σουτζαίγια. Την ώρα εκείνη βρισκόταν σε ισχύ μονομερής εκεχειρία που είχε κυρήξει το Ισραήλ, ωστόσο η Χαμάς δεν την είχε αποδεχθεί. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την εν λόγω περιοχή και οι δυνάμεις του απάντησαν. Μόνο που οι πολίτες στο άκουσμα της εκεχειρίας είχαν σπεύσει στην αγορά, για να προμηθευτούν ό,τι προλάβουν ή ό,τι βρούν. 

Από το βομβαρδισμό, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους επί τόπου. 200 τραυματίστηκαν.

Επέκταση των επιχειρήσεων από πλευρά Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε αργά χθές βράδυ να εντείνει τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως να προωθηθούν μερικώς οι χερσαίες δυνάμεις.

Η κοινή γνώμη στηρίζει σε ποσοστό που αγγίζει το 90% την επέκταση των επιχειρήσεων, ενώ σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 69% των ερωτηθέντων επιθυμούν να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Οι φωνές που μιλούν για τερματισμό του πολέμου, χαρακτηρίζονται περιθωριακές ομάδες. 

Η είδηση της συλλογής υπογραφών από διαννοούμενους και ακαδημαικούς του Ισραήλ «κατά της σφαγής στη Γάζα» όπως την χαρακτηρίζουν, δεν πέρασε ούτε ως μονόστηλο ή ως αναφορά στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Δεκαεπτά ώρες μετά το χτύπημα στο σχολείο των Ηνωμένων Εθνών, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την ενέργεια εκ μέρους του Ισραήλ. Αυτό βεβαίως, δεν αλλάζει την καθημερινότητα των κατοίκων της Γάζας. Η πόλη της έχει δυο ώρες την μέρα παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι υπόλοιπες συνοικίες καθόλου. 

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ακρωτηριασμένα σώματα. 

Σωριασμένα στη σειρά σε διαδρόμους κι ό,τι άλλο επίπεδο στο οποίο μπορούν να εναποθέσουν τους σχεδόν 8.000 τραυματίες.

Στα χειρουργία οι επεμβάσεις γίνονται από την ίδια ιατρική ομάδα, ταυτόχρονα, στο ίδιο δωμάτιο, για δυο τραυματίες κάθε φορά.

Τα ψυγεία του νεκροτομείου δεν χωρούν άλλα πτώματα. 

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο στόχαστρο των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων. 

Τους υποσχέθηκαν ασφαλές καταφύγια και βλέπουν τις ζωές παιδιών και γυναικών να χάνονται δίχως την παραμικρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα ή έστω μια συγγνώμη από το Ισραήλ.

Προφανώς η ανθρώπινη ζωή, δεν έχει την ίδια αξία σε όλα τα μέρη του πλανήτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)