to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:39 | 28.06.2013

Διεθνή

Αιματηρές διαδηλώσεις κατά και υπέρ Μόρσι στην Αίγυπτο

Σε τέσσερις ανήλθε σήμερα ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει από την Τετάρτη σε περιοχές στο Δέλτα του Νείλου, μεταξύ υποστηρικτών και αντιπολιτευόμενων στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.


Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται ενόψει μαζικής κινητοποίησης στην οποία έχει καλέσει η αντιπολίτευση κατά του κ. Μόρσι την Κυριακή 30 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Ο απολογισμός των συγκρούσεων στην Μανσούρα ανήλθε στους τρεις νεκρούς, αφού δύο άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματα που είχαν υποστεί από σκάγια», δήλωσε ένας γιατρός στο διεθνές νοσοκομείο της Μανσούρα, η οποία βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου.

Ένας άνθρωπος είχε ήδη χάσει τη ζωή του και 237 είχαν τραυματιστεί την Τετάρτη το βράδυ όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην πόλη αυτή.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τις τάξεις των οποίων προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, ανακοίνωσαν ότι τα τρία αυτά θύματα ήταν μέλη της αδελφότητας.

Άλλος ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε χθες το βράδυ στο Ας-Σαρκίγια, επίσης στο Δέλτα του Νείλου, στην βόρεια Αίγυπτο, σε βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μπροστά από την έδρα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), στο οποίο ανήκει ο Μόρσι. Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται ενόψει μαζικής κινητοποίησης που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση να πραγματοποιηθεί κατά του Μόρσι στις 30 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μόρσι ότι έχει συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του.

Σήμερα χιλιάδες Αιγύπτιοι μετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Μόρσι στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, εγείροντας φόβους για το ξέσπασμα νέων βίαιων επεισοδίων στη χώρα.

Κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «φύγε», εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του Μόρσι πέρασαν την νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, η οποία είχε αποτελέσει το επίκεντρο της εξέγερσης του 2011 με την οποία εκδιώχθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Συγκεντρώσεις κατά του Μόρσι πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα τμήματα του Καΐρου, μεταξύ των οποίων οι συνοικίες Σούμπρα, Σαγέντα Ζεϊνάμπ και Μοχαντέσιν.

Χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι διαδήλωσαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, στην βόρεια Αίγυπτο, στο Δέλτα του Νείλου, και στο Πορτ Σάιντ, στο Σουέζ.

Στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στους διαδηλωτές που τάσσονταν υπέρ και αυτούς που τάσσονταν κατά του Μόρσι, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ασφάλειας.

Οι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πέτρες που πετούσαν οι διαδηλωτές της μίας πλευράς σε αυτούς της άλλης, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η τηλεόραση έδειξε εικόνες από διαδηλωτές που έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις στην περιοχή του Σίντι Γκάμπερ στην Αλεξάνδρεια, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ενισχύσεις της αστυνομίας εστάλησαν στην περιοχή για να διαλύσουν το πλήθος, κατέληξε ο αξιωματούχος της ασφάλειας.

Την ίδια ώρα υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν στο Νασρ Σίτι, στα προάστια του Καΐρου. Αυτοί δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν την νομιμότητα του προέδρου.

Παράλληλα το θεολογικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο ενός «εμφυλίου πολέμου» και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην χώρα.

«Απαιτείται επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ολισθήσουμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο», αναφέρει το πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ σε ανακοίνωσή του στην οποία υποστηρίζεται ευρέως ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου και επιρρίπτεται η ευθύνη για τις συγκρούσεις σε «εγκληματικές συμμορίες».

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)