to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 18.11.2012

Κοινωνία

Αίμα στο Πολυτεχνείο ήθελε η χουντική Ασφάλεια

Πανικός είχε κυριεύσει τη χουντική Ασφάλεια από την εξέλιξη που έπαιρνε η κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι "ελεύθεροι αγωνιζόμενοι φοιτητές" παρέμεναν ήδη τρεις ημέρες στους χώρους του Ιδρύματος ξεσηκώνοντας τους Αθηναίους, ιδιαίτερα τη νεολαία. Απόρρητο σήμα που έστειλε η Ασφάλεια λίγες ώρες πριν την σφαγή σκιαγραφεί την κατάσταση.


Η Γενική Ασφάλεια Αθηνών παρακολουθούσε την κατάσταση. Η ταραχή των επιτελών της καταγράφεται με τρόπο παραστατικό στο επείγον απόρρητο σήμα που έστειλε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (ΥΠΕΑ) του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Εχει ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 1973. Δηλαδή, συντάχθηκε λίγες ώρες πριν κατέβουν τα τεθωρακισμένα στο κέντρο της Αθήνας, για να εκπορθήσουν το Μετσόβιο, που είχε μετατραπεί σε κάστρο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Υπογράφεται από τον διοικητή της Γενικής Ασφάλειας, Δημήτριο Καραγιαννόπουλο, αστυνομικό διευθυντή α'.

Αυτός, ο επικεφαλής της Ασφάλειας, διαβλέπει "επέκταση της αναταραχής και του επαναστατικού κλίματος". Εχει πληροφορίες ότι στόχος της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών είναι "η ογκώδης συμμετοχή όλων των κοινωνικών τάξεων και η πραγματοποίησις πλέον δυναμικών μαζικών εκδηλώσεων".


Το πιο σημαντικό είναι πως το επιτελείο της απριλιανής Αστυνομίας ζητά από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη να εγκρίνει τη βίαιη καταστολή των δημοκρατικών εκδηλώσεων. Θέλει αίμα.

Το ντοκουμέντο, που παρουσιάζει σήμερα το "Εθνος", καταλήγει με τη φράση: "Φρονούμεν ότι η εκ των πραγμάτων επιβαλλομένη επανεκτίμησις της καταστάσεως κρίνεται επιβεβλημένη".

Ο συντάκτης της έκθεσης δίνει την εξής εικόνα για την κατάληψη που είχε ξεκινήσει από τις 14 του μηνός:

- "Μεταξύ των συγκεντρωθέντων έχει επικρατήσει κλίμα καθ' ολοκληρίαν αναρχισμού και πολιτικού φανατισμού.

- Η κατάστασις μεταξύ των συγκεντρωθέντων ελέγχεται πλήρως υπό αναρχικών στοιχείων.

- Τα κυριαρχούντα συνθήματα είναι εξολοκλήρου πολιτικά - αναρχικά - επαναστατικά.

- Κατεσκευάσθη ραδιοφωνικός σταθμός, διά του οποίου καλείται ο ελληνικός λαός εις εξέγερσιν και επανάστασιν.

- Εχει συγκροτηθή επαναστατικόν αρχηγείον, το οποίον έχει αναλάβει την διεύθυνσιν της απροκαλύπτως προβαλλομένης "Επαναστάσεως".

- Εχουν συγκροτηθή ομάδες "περιφρούρησις" και "αυτοάμυνας". Εκτελούνται βάρδιαι υπό ροπαλοφόρων.

- Διεπιστώθη η συμμετοχή και εργατών (οικοδόμων κλπ.). Συγκεκριμένως ανεφέρθη υπευθύνως ότι τη νύκτα της 14-15/11-1973, 200 περίπου εργάται κατέλαβον το αμφιθέατρον της Αρχιτεκτονικής Σχολής, οίτινες εξήτασαν την περαιτέρω πορείαν της "επαναστάσεως".

- Επροτάθη η οργάνωσις καταλήψεως εργοστασίων, πλην η πρότασις αύτη απερρίφθη, ως μη ανταποκρινομένη εις τας δυνατότητας της "επαναστάσεως".

Απεφασίσθη η οργάνωσις εις όλους τους χώρους των εργαζομένων (εργοστάσια - γραφεία - Τράπεζαι - τόποι εργασίας κλπ.) "επιτροπών αγώνα" και η πραγματοποίησις μαζικών δυναμικών εκδηλώσεων. Σημειωτέον ότι μεταξύ των εκπεμπομένων υπό του κατασκευασθέντος ραδιοφωνικού σταθμού μεταδίδονται και αι εν λόγω οδηγίαι.

- Οι καταλαβόντες το κτίριον του Ε.Μ.Π. προέρχονται εξ όλων των Ανωτάτων Πνευματικών Ιδρυμάτων, τη συμμετοχή μαθητών και εργατών ως προανεφέρθη.

- Εχουν εισαχθή τρόφημα, οινοπνευματώδη ποτά, φάρμακα κλπ. και πραγματοποιούνται έρανοι και εκτός του Πολυτεχνείου διά τας ανάγκας της "επαναστάσεως". Παν διερχόμενον όχημα προ του Ε.Μ.Π. εγκλωβίζεται υπό των συγκεντρωθέντων και υποχρεούνται οι επιβάται εις την καταβολήν χρημάτων".

Δεν λείπουν οι αναφορές για τα συνθήματα που γράφονται στα διερχόμενα από την οδό Πατησίων τρόλεϊ ή για τις πολυγραφημένες προκηρύξεις που διανέμονταν.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
«Προβλέπεται επέκτασις της αναταραχής»

Η έκθεση της Ασφάλειας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου καταλήγει με την παρότρυνση να γίνει βίαιη κατασταλτική επέμβαση. Διαφορετικά θα κινδύνευε το καθεστώς.

Κλείνει με δύο φράσεις:

"Φρονούμεν ότι η εκ των πραγμάτων επιβαλλομένη επανεκτίμησις της καταστάσεως κρίνεται επιβεβλημένη".

Στις αμέσως προηγούμενες τέσσερις παραγράφους οι συντάκτες της αναφοράς σκιαγραφούν τις εξελίξεις που περιμένουν. Είναι οι εξής:

"Επέκτασις της αναταραχής και του "επαναστατικού" κλίματος και εις εταίρους χώρους του κοινωνικού συνόλου και δη μεταξύ των εργατών. Επέκτασις μετά βεβαιότητος του αυτού κλίματος εις λίαν σύντομον χρόνον (ζήτημα ενός ή δύο 24ώρων) εις τον κύκλον της μαθητιώσης νεολαίας.

Ηδη καθ' ήν στιγμήν διατυπούται η παρούσα καταφθάνουσι συγκλίνουσαι πληροφορίαι, αίτινες επιβεβαιούσι την εξέλιξιν ταύτην.

Στόχος των αναρχικών είναι η, κατά τα προσεχή 24ωρα, ογκώδης συμμετοχή όλων των κοινωνικών τάξεων, προς ενίσχυσιν των αναρχικών του Πολυτεχνείου και η πραγματοποίησις πλέον δυναμικών μαζικών εκδηλώσεων.

Καταβάλλεται ήδη προσπάθεια να τεθή υπό σωστήν και ορθήν καθοδήγησιν το κίνημα του Πολυτεχνείου (αφαίρεσις εξτρεμιστικών - αναρχικών συνθημάτων και αντ' αυτών πλατειών δημοκρατικών κλπ.".

Θοδωρής Ρουμπάνης

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)