Πτήση που μεταφέρει αντάρτες αιχμαλώτους πολέμου έφτασε στην Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία και οι Σαουδάραβες κρατούμενοι αναμένεται να απελευθερωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Οι πτήσεις, όπως μεταδίδει ο Guardian αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κλίμακας, πολυήμερης ανταλλαγής που αφορά σχεδόν 900 κρατούμενους και έρχεται εν μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν αυξήσει τις ελπίδες για τον τερματισμό του οκταετούς πολέμου στην Υεμένη μεταξύ των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν και ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Την Παρασκευή, 318 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με τέσσερις πτήσεις μεταξύ του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση Άντεν και της ελεγχόμενης από τους αντάρτες πρωτεύουσας Σαναά, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους πριν από τη μουσουλμανική εορτή Eid al-Fitr την επόμενη εβδομάδα.
Η πτήση του Σαββάτου από τη νότια σαουδαραβική πόλη Άμπχα απογειώθηκε πριν από τις 9 το πρωί τοπική ώρα με προορισμό τη Σαναά με 120 αιχμαλώτους αντάρτες Χούτι, δήλωσε η σύμβουλος της ΔΕΕΣ για τις δημόσιες σχέσεις και τα μέσα ενημέρωσης, Τζέσικα Μουσάν.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην Άμπχα δήλωσε ότι τουλάχιστον τρία λεωφορεία οδήγησαν τους κρατούμενους στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου, το οποίο στο παρελθόν έχει δεχθεί επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούτι. Κοντά στα λεωφορεία είχαν τοποθετηθεί αναπηρικά αμαξίδια για να μεταφέρουν κάποιους από τους κρατούμενους στο αεροπλάνο.
Δεκαέξι Σαουδάραβες και τρεις Σουδανοί αναμενόταν να μεταφερθούν από τη Σαναά στο Ριάντ αργότερα το Σάββατο. Το Σουδάν συμμετέχει στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και έχει παράσχει χερσαία στρατεύματα για τις μάχες.
Επιπλέον, 100 Χούτι επρόκειτο να μεταφερθούν με τρεις πτήσεις στη Σαναά από τη Μόκα στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, μια πόλη που κατέχει η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον συνασπισμό.
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμπίπτει με μια έντονη διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ο οποίος έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από τις μάχες, έχει δημιουργήσει επισιτιστική ανασφάλεια και έχει μειώσει σημαντικά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Σύμφωνα με αναλυτές, οκτώ χρόνια μετά την κινητοποίηση ενός συνασπισμού για τη συντριβή των Χούτι, οι Σαουδάραβες αποδέχθηκαν ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί και θέλουν να τερματίσουν τη στρατιωτική τους εμπλοκή.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ήταν 29χρονος υπουργός Άμυνας όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, έχει γίνει έκτοτε de facto κυβερνήτης του βασιλείου και επιθυμεί να επικεντρωθεί στη σαρωτική ατζέντα του "Όραμα 2030" για εσωτερικές αλλαγές.
Η έξοδος της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να έχει λάβει νέα ώθηση από τη συμφωνία προσέγγισης που ανακοινώθηκε με το Ιράν τον περασμένο μήνα.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κίνας προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών των βαρέων βαρών της Μέσης Ανατολής μετά από επτά χρόνια ρήξης και έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τους περιφερειακούς δεσμούς.
Η Σαουδική Αραβία πιέζει επίσης να επανενταχθεί η σύμμαχος του Ιράν, Συρία στον Αραβικό Σύνδεσμο, περισσότερο από μια δεκαετία μετά την αναστολή της λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Την Παρασκευή, το βασίλειο, το οποίο κάποτε τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εκδίωξης του Άσαντ, φιλοξένησε κορυφαίους διπλωμάτες από οκτώ άλλες αραβικές χώρες στην Τζέντα για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία, και στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμισε τη «σημασία της ανάληψης ενός αραβικού ηγετικού ρόλου στις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης».