to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:13 | 27.09.2019

Διεθνή

Αίγυπτος: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά την καταστολή

Μικρές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο πριν διαλυθούν γρήγορα από την αστυνομική καταστολή - ΟΗΕ και ΗΠΑ ζητούν να επιτραπούν οι διαδηλώσεις.


Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο νησί Ουάρακ, στον ποταμό Νείλο, στο Κάιρο, εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Σίσι, που απήθυνε ο εξόριστος επιχειρηματίας Μοχάμεντ 'Αλι ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο για διαφθορά.

"Σχεδόν 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο AFP, ζητώντας να μην κατονομαστεί, και διευκρίνισε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Δεν κατέστη δυνατόν για το Γαλλικό Πρακτορείο να επιβεβαιώσει τον αριθμό των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με άλλον μάρτυρα στην επαρχία Κένα, στον νότο της Αιγύπτου, περιορισμένες διαδηλώσεις έγιναν στο κέντρο της πόλης Κους και στην πόλη Κένα. "Εκατό άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Κους και έσκισαν πανό που είχαν φωτογραφίες του Σίσι", είπε προσθέτοντας ότι "οι υπηρεσίες ασφαλείας ελέγχουν την κατάσταση".

Βίντεο από τις διαδηλώσεις που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταδόθηκαν σε άλλα κυβερνεία όπως του Λούξορ και του Ασουάν, στον νότο, χωρίς ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο να επιβεβαιώσει αμέσως αν είναι αυθεντικά. Παράλληλα διαδηλώσεις υποστήριξης στον Σίσι οργανώθηκαν στην χώρα. Στο Κάιρο, κοντά στον τάφο του πρώην προέδρου Ανουάρ ελ-Σαντάτ είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν χίλιοι πολίτες σήμερα το απόγευμα.

Το πρωί, η αιγυπτιακή αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, σύμβολο της εξέγερσης του 2011, με το σκεπτικό μήπως διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου από τη Νέα Υόρκη, όπου μετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Σίσι δήλωσε ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας" από το κάλεσμα για διαδηλώσεις εναντίον του.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί τo Κάιρο να "αλλάξει ριζικά" προσέγγιση απέναντι στις διαδηλώσεις

Η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε σήμερα τις αιγυπτιακές αρχές να "αλλάξουν ριζικά" προσέγγιση απέναντι στις διαδηλώσεις, ζητώντας την "άμεση" απελευθέρωση πολιτών που τέθηκαν υπό κράτηση γιατί άσκησαν το δικαίωμά τους της διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωση, η Μπατσελέτ κάλεσε "τις αρχές να αλλάξουν ριζικά την προσέγγισή τους απέναντι σε κάθε μελλοντική διαμαρτυρία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα".

"Υπενθυμίζω στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας", πρόσθεσε.

Οι πρώτες διαδηλώσεις στις 20 Σεπτεμβρίου προκάλεσαν έκπληξη σε μια χώρα όπου η αντιπολίτευση έχει κατασταλεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που τέθηκε στο περιθώριο το 2013 ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον τότε αρχηγό του στρατού 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Αντιδρώντας χωρίς καθυστέρηση, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη σχεδόν 2.000 πολιτών, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, πολιτικοί ακτιβιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

'Εκτοτε κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Αλλά όλοι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση μόνο γιατί άσκησαν τα δικαιώματά τους πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως", ζητεί η Μπατσελέτ. "Οποιαδήποτε απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας πρέπει να είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες που αφορούν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συγκέντρωσης, καθώς και το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη", πρόσθεσε η Μπατσελέτ.

Στην ανακοίνωση η 'Υπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζει "σοβαρές ανησυχίες" μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για κενά κατά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών που ακολούθησαν τις προφυλακίσεις την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ καλούν επίσης να επιτραπούν οι διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Αίγυπτο να επιτρέψει τη διεξαγωγή "ειρηνικών πολιτικών διαδηλώσεων" υποστηρίζοντας "το δικαίωμα των Αιγυπτίων να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους".

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει "το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας". "Παρακολουθούμε την κατάσταση επί του πεδίου", πρόσθεσε ο αξιωματούχος, καθώς πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά του προέδρου 'Αμπντελ Φάταλ αλ-Σίσι αρχίζουν να πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)