to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 07.03.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Προχωρά σε ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Κύπρο

Τα κυπριακά μέσα κάνουν λόγο για οριοθέτηση νέων συνόρων


Η Αίγυπτος φέρεται να προχωρεί σε κινήσεις για ακύρωση της συμφωνίας για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) που υπέγραψε με την Κύπρο.

Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης η αιγυπτιακή Άνω Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, το οποίο προβλέπει την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.

Ο Καντέρ υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο και τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Το Κάιρο ήδη από τα τέλη του 2012 -και μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή -επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ διαβεβαίωνε στις 7 Ιανουαρίου 2013 ότι το σημείο αυτό δεν βρίσκεται σε αιγυπτιακές ζώνες, αλλά προσέθετε ότι τα «σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα».

Ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση αυτή», δήλωση με την οποία αποκλείει βεβαίως από την οριοθέτηση στη συγκεκριμένη περιοχή την Ελλάδα.

Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)