to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 01.02.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Οι αντίπαλοι του Μόρσι κάλεσαν για μαζικές διαδηλώσεις

Οι αντίπαλοι του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν καλέσει για μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή, αυξάνοντας τις προοπτικές για περαιτέρω συγκρούσεις και αιματοχυσίες, παρά τις υποσχέσεις των πολιτικών ότι θα κρατήσουν μια πιο ουδέτερη στάση μετά από τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους.


Παρά τις προσπάθειες για εθνικό διάλογο προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση, οι αντίπαλοι του Μόρσι κάλεσαν το λαό για νέο κύμα διαμαρτυριών σε εθνικό επίπεδο, με πορεία στο προεδρικό μέγαρο του Καΐρου. «Αύριο θα βγούμε στους δρόμους, στο Ταχρίρ και μια ομάδα διαδηλωτών πρόκειται να κατευθυνθεί προς το παλάτι», δήλωσε ο Αχμεντ Μαχέρ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Νέων της 6ης Απριλίου, το οποίο είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

«Εκφράζουμε επίσης τις προθέσεις μας για ειρηνικές διαδηλώσεις και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν όπλα επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι η βία, όπλα και οι μολότοφ έχουν κοστίσει ακριβά στο λαό μας», πρόσθεσε ο Μαχέρ.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Μόρσι ότι πρόδωσε το πνεύμα της επανάστασης, αφού έχει συγκεντρώσει στα χέρια του και στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεγάλο κομμάτι της εξουσίας.

Από την πλευρά της η Αδελφότητα κατηγορεί τους αντιπάλους του Μόρσι ότι προσπαθούν να ρίξουν τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της Αιγύπτου και χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία που δεν κατάφεραν να κερδίσουν μέσω της κάλπης.

Η άνοδος του Μόρσι, με δημοκρατικές διαδικασίες, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική αλλαγή που έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια των αραβικών λαϊκών εξεγέρσεων.

Ωστόσο, επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Μόρσι απέτυχε να ενώσει τους Αιγυπτίους και οι συνεχείς διαμαρτυρίες κάνουν τη χώρα να φαίνεται ότι κατακλύζεται από την αστάθεια, κάτι που έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση αναγκάζοντας το Κάιρο να εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας προκειμένου να στηρίξει το νόμισμά του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)