to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 07.07.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Νέες διαδηλώσεις και μεταβατικός πρωθυπουργός

Για νέες μαζικές διαδηλώσεις που οργανώνουν υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενοι στον Μοχάμεντ Μόρσι, προετοιμάζεται σήμερα η Αίγυπτος, εν αναμονή του διορισμού του μεταβατικού πρωθυπουργού.


Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν τυχόν νέες συγκρούσεις.

Σε κλίμα έντασης το οποίο επιβαρύνει η έκρηξη βίας που προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων σε 24 ώρες, το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά) το οποίο ήταν το πρώτο που είχε καλέσει στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μόρσι, κάλεσε εκ νέου σήμερα σε νέα κινητοποίηση.

Στην πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους που συγκεντρώνονται εκεί για να πραγματοποιήσουν πορείες σήμερα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι υφίστανται μια εκστρατεία καταστολής από τις νέες αρχές, κάλεσαν από την πλευρά τους, τους πολίτες να διαδηλώσουν «κατά εκατομμύρια» καταγγέλλοντας το «αστυνομικό κράτος» που εδραιώνεται μετά το «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Αίγυπτος: Εν αναμονή μεταβατικού πρωθυπουργού και νέων διαδηλώσεων

Οι ισλαμιστές ορκίστηκαν να μείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ενώ ο ιερωμένος Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο μέντορας των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, δήλωσε ότι είναι "άκυρη" η αποπομπή του Μόρσι σε φάτουα που εξέδωσε.

Επίσης σήμερα αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό του μεταβατικού πρωθυπουργού, θέση που προορίζεται για τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μόρσι.

Αίγυπτος: Εν αναμονή μεταβατικού πρωθυπουργού και νέων διαδηλώσεων

Ο ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι «η πιο λογική επιλογή» για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής δεν έχει οριστεί, δήλωσε σύμβουλος του προσωρινού προέδρου Αντλι Μανσούρ.

Ωστόσο ο διορισμός του δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε ο σύμβουλος, μετά την ανακοίνωση της είδησης από το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και την επιβεβαίωσή της από στρατιωτική πηγή.

Αίγυπτος: Εν αναμονή μεταβατικού πρωθυπουργού και νέων διαδηλώσεων

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με την ηγεσία του σαλαφιστικού κόμματος αλ-Νουρ, σε μια προσπάθεια να πειστεί να συμφωνήσει στην επιλογή του ΕλΜπαραντέι.

 Τριάντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή

Ένοπλοι πυροβόλησαν χθες και σκότωσαν ένα κόπτη χριστιανό ιερέα σήμερα στο Βόρειο Σινά και η επίθεση αυτή ενδέχεται να είναι η πρώτη με θρησκευτικά κίνητρα αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι, έγινε γνωστό από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, τριάντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή, κυρίως στην ασταθή περιοχή του Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, αλλά και σε πολλές επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, όταν υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συνεπλάκησαν με πολίτες κατά του ισλαμιστή πρώην προέδρου αλλά και με τις δυνάμεις της τάξης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοχάμεντ Σουλτάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 μεταξύ των θυμάτων σκοτώθηκαν από πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, έγραψε η εφημερίδα al-Ahram. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 1.138.

Όσον αφορά στον φόνο του κόπτη ιερέα, όπως έγινε γνωστό από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Αιγύπτου, διαπράχθηκε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ περπατούσε στην περιοχή Μασαΐντ της παραλιακής πόλης Ελ Αρίς, επαρχιακής πρωτεύουσας του Βορείου Σινά. Άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον πυροβόλησαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Καταδίκη από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν το βράδυ της Παρασκευής τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 ανθρώπων στη χώρα.

«Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Οι ΗΠΑ «αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά», πρόσθεσε η Πσάκι.

«Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον η οποία ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει αυτό που μπορεί να θεωρείται πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.

Λέξη «ταμπού» το πραξικόπημα

Ο αμερικανικός νόμος δεν μπορεί να είναι πιο σαφής: κάθε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια σε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας ανετράπη από τον στρατό πρέπει να ακυρωθεί. Ωστόσο τρεις ημέρες μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ασκήσει καλύτερα την επιρροή της.

Οι φραστικές ακροβασίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και άλλων αμερικανών αξιωματούχων για να αποφύγουν τη λέξη ταμπού «πραξικόπημα», δείχνουν την βούλησή τους να μην αποδυναμώσουν σημαντικά τους Αιγύπτιους στρατηγούς απειλώντας τους εμμέσως στην περίπτωση που δεν διεξαχθούν γρήγορα ελεύθερες εκλογές.

«Καμιά βάση δεν μπορεί να χρησιμεύσει για τη χρηματοδότηση άμεσης βοήθειας στην κυβέρνηση μιας χώρας, όπου ο εκλεγμένος αρχηγός της κυβέρνησης καθαιρείται ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα», αναφέρει άρθρο του νόμου για τον προϋπολογισμό που ισχύει από το 1985.

Άλλο άρθρο διευκρινίζει ότι η Αίγυπτος πρέπει να «στηρίξει την μετάβαση προς μια πολιτική κυβέρνηση». Ωστόσο από το 2012 οι υπουργοί Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και Τζον Κέρι στη συνέχεια ήραν την προϋπόθεση αυτή, προκειμένου να αποδεσμεύσουν πιστώσεις στο όνομα των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας.

Η στρατιωτική βοήθεια (1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2013) θα κάλυπτε σχεδόν το 80% των ετησίων εξοπλιστικών αγορών από τον αιγυπτιακό στρατό. Οι πιστώσεις για το 2013 έχουν ήδη χορηγηθεί, αλλά ουσιαστικά, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν συμβόλαια πολυετούς διάρκειας στους αμερικανούς κατασκευαστές, κυρίως αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών.

«Δεν είναι σαν οι Αιγύπτιοι να λάμβαναν μια επιταγή με το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων», εξηγεί ο Ρόμπερτ Σάτλοφ, διευθυντής Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή στην Ουάσινγκτον. «Η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει τις παραδόσεις προμηθειών. Ωστόσο θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση».

Ένα συμβόλαιο για 20 F-16 υπογράφηκε ήδη το 2010 με την Lockheed Martin, εκ των οποίων τέσσερα παραδόθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση του Κονγκρέσου (της 12ης Απριλίου, σύμφωνα με το Fox News). Από το 1980, τουλάχιστον 220 F-16 έχουν δοθεί στους Αιγύπτιους.

ΟΗΕ: «Όχι» στα αντίποινα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων», καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον στρατό.

Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ εξ ονόματος του του κ. Μπαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».

Ο κ Μπαν πιστεύει ότι η Αίγυπτος ζει τώρα μια «κρίσιμη στιγμή» και πρέπει να επιστρέψει ειρηνικά σε μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση.

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)