to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 19.07.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Νέες διαδηλώσεις από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, «σε ετοιμότητα ο στρατός»

Ο αιγυπτιακός στρατός ενίσχυσε από νωρίς το πρωί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές υπηρεσίες ενόψει των διαδηλώσεων που οργανώνουν σήμερα υποστηρικτές και αντίπαλοι του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Στρατιώτες τοποθετήθηκαν σε σημεία ελέγχου σε όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Κάιρο, το επίκεντρο των διαδηλώσεων, ώστε να μην περιέλθουν παρανόμως όπλα στα χέρια διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο στρατός έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους βίαιους διαδηλωτές. Ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ δεσμεύτηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες ότι θα προστατεύσει τη χώρα από το "χάος".

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει δυναμικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο διεκδικώντας την επιστροφή του Μόρσι στην προεδρία. "Η έξοδος από την κρίση που προκάλεσε το αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα είναι η ανατροπή του πραξικοπήματος και η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας", ανακοίνωσε ο υπό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ισλαμικός συνασπισμός.

Τα φιλελεύθερα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητώντας την εφαρμογή του οδικού χάρτη που είχε ανακοινώσει ο στρατός. Το σχέδιο αυτό προβλέπει συνταγματικές αλλαγές και διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών σε εννέα μήνες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, μετά την αποπομπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου από τον στρατό ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων Αιγυπτίων που ζητούσαν την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Μόρσι. Ο στρατός που είχε προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι "καμία απειλή κατά της εθνικής ασφαλείας" δεν θα γίνει ανεκτή, είπε ότι οι άνδρες του ενήργησαν όντας σε αυτοάμυνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)