to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 23.11.2012

left.gr

Διεθνή

Αίγυπτος: "Μόρσι, φύγε" φωνάζουν χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ

Η μεγάλη κινητοποίηση σήμερα στην Ταχρίρ ενάντια στις υπερεξουσίες που πραξικοπηματικά επιχειρεί να πάρει ο ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι. Το σημερινό κάλεσμα είναι της επαναστατικής νεολαίας, της Αριστεράς, τνω Νασερικών και των φιλελεύθερων.


Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, όπου χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του χθεσινού διατάγματος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του και ζητούν την παραίτησή του μετά το "πραξικόπημα" που έκανε.

Τα δακρυγόνα ερρίφθησαν σε έναν δρόμο που οδηγεί από την πλατεία προς το κτίριο του κοινοβουλίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Κάποιοι διαδηλωτές άναψαν μικρές φωτιές στον δρόμο.

"Ο λαός επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος", φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που ακουγόταν στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. "Μόρσι, φύγε!", ήταν ακόμη ένα σύνθημα που ακουγόταν.

"Μόρσι, ένας 'προσωρινός' δικτάτορας", ήταν ο τίτλος της ανεξάρτητης αιγυπτιακής εφημερίδας αλ Μάσρι αλ Γιουμ.


Στο μεταξύ στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, και έκαψαν βιβλία και καρέκλες στον δρόμο. Οπαδοί και αντίπαλοι του Αιγύπτιου προέδρου συγκρούστηκαν σε άλλο σημείο της πόλης με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να τραυματιστούν.


Τα γραφεία του ισλαμιστικού κόμματος στο Πορτ Σάιντ έγιναν στόχος διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες, ενώ στο Σουέζ διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κόμματος με αποτέλεσμα να κάψουν πανό που βρίσκονταν έξω από το κτίριο.

Την ίδια ώρα χιλιάδες οπαδοί του Μόρσι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου ο Αιγύπτιος πρόεδρος τους απηύθυνε λόγο.

Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν πορτραίτα του Μόρσι. "Ο λαός επιθυμεί την εφαρμογή της σαρίας (του ισλαμικού νόμου)", φώναζαν στη διάρκεια της ομιλίας του αιγύπτιου προέδρου.


Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)