to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 28.11.2012

Διεθνή

Αίγυπτος: Καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο επτά Κόπτες για την προσβλητική ταινία κατά του Μωάμεθ

Αιγυπτιακό δικαστήριο επιδίκασε θανατικές ποινές σε επτά Κόπτες χριστιανούς, που δικάζονταν ερήμην για την παραγωγή και διανομή μίας αντιισλαμικής ταινίας, η οποία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες στον μουσουλμανικό κόσμο.


 Στους επτά φυγόδικους, που διαμένουν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, περιλαμβάνεται και ο Νάκουλα Μπασελέι Νάκουλα, ο οποίος παραδεδεγμένα είναι ο σεναριογράφος της ταινίας και πρόσφατα οδηγήθηκε σε φυλακή της Καλιφόρνιας για παραβίαση των όρων της επιτήρησης.

    Ο δημόσιος κατήγορος Χάλεντ Ντιάα στην εναρκτήρια αποστροφή της αγόρευσής του απήγγειλε το σύμβολο της ισλαμικής πίστης και ορισμένους στίχους από το Κοράνι και εν συνεχεία κάλεσε τα μέλη της έδρας να επιβάλλουν την αυστηρότερη δυνατή ποινή στους κατηγορουμένους.

    Αποκαλώντας τους, «ενσάρκωση της αήθειας και της αθεΐας», κατηγόρησε τους επτά ότι επιδιώκουν την εγκαθίδρυση ενός ξεχωριστού κοπτικού κράτους εντός της Αιγύπτου.

    Στο δικαστήριο προβλήθηκαν σκηνές από την ταινία και βίντεο με ορισμένους από τους κατηγορουμένους που παραδέχονταν ότι διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στη διανομή της, ή ότι ζητούν την δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους για την κοπτική μειονότητα.

    Η ετυμηγορία, η οποία είναι εφέσιμος, θεωρείται ότι συμβολική και μόνο έχει σημασία, καθώς είναι απίθανο να εκδώσουν τους Επτά οι αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές.

    Η χαμηλού προϋπολογισμού ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» προκάλεσε κατακραυγή και βίαιες διαδηλώσεις, σε ορισμένες εκ των οποίων υπήρξαν θάνατοι, σε πολλές μουσουλμανικές χώρες τον Σεπτέμβριο, όταν έπεσε στην αντίληψη της κοινής γνώμης μέσω της προβολής ενός τμήματός της από δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Σε ένα βίντεο, με αποσπάσματά της που αναρτήθηκε στο YouTube εμφανίζει τον προφήτη Μωάμεθ ως αιμοσταγή κι ομοφυλόφιλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)