to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:59 | 16.07.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτήρισαν σήμερα «παράνομη» τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου που ορκίστηκε νωρίτερα από τον πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ


"Πρόκειται για μια παράνομη κυβέρνηση, έναν παράνομο πρωθυπουργό, ένα παράνομο υπουργικό συμβούλιο. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν απ΄ όσους μετέχουν σ΄ αυτήν. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε την εξουσία τους ως εκπροσώπων της κυβέρνησης", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκέχαντ Ελ Χάνταντ.

 

Ενώπιον του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, ορκίστηκε την Τρίτη το βράδυ η επίσης μεταβατική κυβέρνηση Ελ Μπεμπλάουι, η πρώτη μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, πριν από δύο εβδομάδες, με παρέμβαση του στρατού.

Στη νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο οικονομολόγος Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, ο οποίος ανέτρεψε τον κ. Μόρσι, διατηρεί τα αξιώματά του και ορκίζεται επιπλέον αντιπρόεδρος.

Ο διορισμένος από τον κ. Μόρσι και υπεύθυνος για την αστυνομία υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, παραμένει στη θέση του. Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στις ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2008, Ναμπίλ Φαχμί, αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Η ορκωμοσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, μεταδόθηκε ζωντανά από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνήθηκε ότι προσφέρθηκαν στην ίδια ή στο βραχίονά της, Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, υπουργεία στην κυβέρνηση Ελ Μπεμπλάουι. Διευκρίνησε, ωστόσο, ότι και να της προτείνονταν, θα απέρριπτε κάθε συμμετοχή στην κυβέρνηση, την οποία θεωρεί μη νομιμοποιημένη και αποτέλεσμα «πραξικοπήματος».

«Ο Μπεμπλάουι ή και οποιοσδήποτε άλλος από την κυβέρνηση του πραξικοπήματος δεν μας πρόσφεραν καμία θέση στην κυβέρνηση και, εάν το κάνουν, θα τις αρνηθούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Ελ Μπελτάτζι.

Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας, η Αδελφότητα επανήλθε, χαρακτηρίζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα «νόθο» και «αποτέλεσμα πραξικοπήματος».

Πηγή: thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)