to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:37 | 10.04.2017

Διεθνή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος μετά τη «Μαύρη Κυριακή»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 3 μηνών, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις χτες Κυριακή εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών.


Επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου. Δεύτερη επίθεση σημειώθηκε κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια, σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ). Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 3 μηνών, ενώ ζήτησε από τον στρατό της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές».

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αίγυπτου και του αραβικού κόσμου Αλ Αχράμ μιλάει για 47 πλέον νεκρούς: 29 στην Τάντα και 18 στην Αλεξάνδρεια (σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου). Οι τραυματίες υπολογίζονταε σε περίπου 150.

Δύο τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον κοπτικών εκκλησιών στην Αίγυπτο, έγινε γνωστό από την τρομοκρατική οργάνωση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 3 μηνών, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους παραχώρησε συνέντευξη τύπο στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις. «Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν, καταρχάς η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» επισήμανε ο πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα.

A relative of one of the victims reacts after a church explosion killed at least 21 in Tanta

«Μαύρη Κυριακή» για την Αίγυπτο η Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χριστιανική αυτή ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Αμέσως μετά το θλιβερό άκουσμα, με τους δεκάδες νεκρούς, πάγωσε στην κυριολεξία η κοινή γνώμη στην Αίγυπτο, με ένα τεράστιο «γιατί» να σκοτώνονται αθώοι στον βωμό του φανατισμού και του εξτρεμισμού.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα τους υπηκόους του να μην επισκέπτονται την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και να εγκαταλείψουν «αμέσως» την περιοχή. Το γραφείο αντιτρομοκρατίας είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα προειδοποίηση σχετικά με το Σινά, έναν δημοφιλή προορισμό για τους Ισραηλινούς ενόψει του εβραϊκού Πάσχα.

Ο Τραμπ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τις επιθέσεις. Σε ένα δελτίο τύπου, το Συμβούλιο παρότρυνε όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

 

Τα θερμά του συλλυπητήρια και την οδύνη του ελληνικού λαού προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αιγυπτιακό λαό, εξέφρασε από το Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από τα δύο στυγερά, όπως τα χαρακτήρισε, τρομοκρατικά κτυπήματα που σημειωθήκαν σήμερα στην Αίγυπτο.

Και δεύτερη έκρηξη με νεκρούς σε εκκλησία στην Αλεξάνδρεια

Δεύτερη έκρηξη καταγράφηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια. Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Inside St. George’s Church after the deadly explosion on Palm Sunday in Tanta, Egypt.

Η φονική επίθεση στην Τάντα

Η επίθεση σημειώθηκε σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνες από την κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)