to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 27.05.2017

Διεθνή

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στους Αιγύπτιους Κόπτες

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη, δηλώνοντας ότι οι μαχητές του είναι υπεύθυνοι για την χθεσινή αιματηρή επίθεση κατά των λεωφορείων που μετέφεραν Αιγύπτιους Κόπτες χριστιανούς, σύμφωνα με ανακοίνωση των τζιχαντιστών


Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε σήμερα ότι μαχητές του πραγματοποίησαν την χθεσινή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Αιγύπτιους Κόπτες χριστιανούς, σύμφωνα με ανακοίνωση.

“Μία ένοπλη ομάδα από στρατιώτες του χαλιφάτου, έστησαν ενέδρα παγιδεύοντας δεκάδες χριστιανών που πήγαιναν στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, στα δυτικά της πόλης Μίνια,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι που φορούσαν μάσκες ανέβηκαν σε αρκετά οχήματα που μετέφεραν χριστιανούς κι άνοιξαν πυρ σχεδόν εξ επαφής. Από την επίθεση αυτή, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 29 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 24.Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί από την συγκεκριμένη επίθεση εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής που μετέφερε προσκυνητές σε ένα χριστιανικό μοναστήρι στη νότια Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Υγείας. Πολλά παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε τρία φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Αμέσως μετά οι ένοπλοι μασκοφόροι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους και έχουν στήσει δεκάδες μπλόκα και σταθμούς ελέγχου κατά μήκος του οδικού άξονα όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου διακρίνεται το λεωφορείο που έχει γαζωθεί από σφαίρες, με σπασμένα τα παράθυρα και το παρμπρίζ.

Η κοινή γνώμη της χώρας έχει παγώσει άλλη μία φορά σήμερα με το κτύπημα εναντίον των Κοπτών, μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα της περασμένης Κυριακής των Βαΐων στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια.

Η επίθεση αυτή, στην επαρχία Μίνια, σημειώνεται σε μια περίοδο που το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους έχει βάλει στο στόχαστρο τους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τους τελευταίους έξι μήνες το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον τριών εκκλησιών που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Μετά την τελευταία διπλή επίθεση, την Κυριακή των Βαΐων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι θέλουν να διχάσουν τη χώρα στοχοθετώντας τις μειονότητες.

Την πολύνεκρη «τρομοκρατική επίθεση» που σημειώθηκε σήμερα στην Αίγυπτο εναντίον χριστιανών Κοπτών καταδικάζει απερίφραστα το υπουργείο Εξωτερικών:

Σβηστός ο Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ θα βυθιστεί στο σκοτάδι απόψε, σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου το Παρίσι να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της σημερινής πολύνεκρης επίθεσης στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

"Η χριστιανική κοινότητα της Αιγύπτου ήταν και πάλι στόχος μιας βάρβαρης και δειλής επίθεσης. Η σκέψη μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Απόψε τη νύχτα, ο Πύργος του Άιφελ θα σβήσει από τις 00.45 σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Κόπτες", έγραψε στο Twitter η δήμαρχος.

Ο πύργος του Άιφελ, το σύμβολο του Παρισιού, χρησιμοποιείται συχνά για να δείξει την αλληλεγγύη των Γάλλων απέναντι στα θύματα επιθέσεων.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από ένοπλους μασκοφόρους ενώ πήγαιναν να πραγματοποιήσουν προσκύνημα σε ένα κοπτικό μοναστήρι στην επαρχία Μίνια, στη νότια Αίγυπτο.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «το αίμα των χριστιανών πρέπει να σταματήσει να χύνεται», αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον κοπτών στην Αίγυπτο, με τουλάχιστον 28 νεκρούς.

«Οι τρομοκράτες έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο πολιτισμών και εναπόκειται σε όλους εκείνους που αναγνωρίζουν την αξία της ζωής να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν αυτό το κακό» τόνισε ο Τραμπ σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε» τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διαβεβαιώνοντας ότι «η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό του προέδρου Αλ Σίσι και του αιγυπτιακού λαού».


Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε συγκλονισμένος από τη «βάρβαρη» επίθεση σήμερα εναντίον ενός λεωφορείου με χριστιανούς στην Αίγυπτο, όπου σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.

Ο ποντίφικας «λυπήθηκε βαθιά όταν ενημερώθηκε για τη βάρβαρη επίθεση στην καρδιά της Αιγύπτου» αναφέρεται σε ένα τηλεγράφημα που εστάλη από τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Πιέτρο Παρολίν.

Κάνοντας λόγο για μια «παράλογη ενέργεια μίσους», ο πάπας επισήμανε «τη βαθιά του αλληλεγγύη προς όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την κτηνωδία».

«Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά που έχασαν την ζωή τους, η Αγιότητά του… υπόσχεται να συνεχίσει να μεσολαβεί υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε ολόκληρη την χώρα» τονίζεται στο κείμενο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)