to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 17.11.2022

Διεθνή

Αίγυπτος: Επιδείνωση της υγείας του πολιτικού κρατούμενου Αλάα Αμπντέλ Φατάχ

Η οικογένεια του Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, που τον επισκέφθηκε στη φυλακή, δημοσιοποίησε ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό ‒ Έχει συλληφθεί κατ' επανάληψη από την εξέγερση του 2011 και έχει γίνει σύμβολο για δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους


Η κατάσταση της υγείας του Αιγυπτιοβρετανού πολιτικού κρατούμενου Αλάα Αμπντέλ Φάταχ «έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε σήμερα η αδελφή του Μόνα Σεΐφ μετά την πρώτη επίσκεψη της οικογένειας εδώ και έναν μήνα στον κρατούμενο που έβαλε τέλος σε μια απεργία πείνας επτά μηνών.

Για πρώτη φορά από τις 24 Οκτωβρίου, ο φιλοδημοκρατικός μπλόγκερ, που θα κλείσει αύριο τα 41, είδε σήμερα τη μητέρα του Λάιλα Σουέιφ και την αδελφή του Σανάα Σεΐφ.

«Η κατάσταση του Αλάα Αμπντέλ Φατάχ επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες», έγραψε η Μόνα Σέιφ στο Twitter λίγο μετά την επίσκεψη.

Η οικογένειά του είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σταμάτησε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο και είχε κλιμακώσει κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, αρνούμενος να δεχθεί νερό.

Ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είχαν συζητήσει για την υπόθεσή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ακτιβιστής και μπλόγκερ που έγινε γνωστός κατά την εξέγερση του 2011 εναντίον του τότε προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μπουμπάρακ, ο Άμπντελ Φατάχ έχει αναχθεί σε σύμβολο για δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους ‒από φιλελεύθερους ως ισλαμιστές‒ που διώκονται έκτοτε.

Ο Άμπντελ Φατάχ έχει συλληφθεί κατ' επανάληψη από το 2011, τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2019 μετά την οποία καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση. Είχε αποφυλακιστεί τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς με την υποχρέωση να περνά 12 ώρες την ημέρα, από το απόγευμα μέχρι το επόμενο πρωί στο αστυνομικό τμήμα. 

Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 2 Απριλίου διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του και την αντιμετώπισή του στη φυλακή. Πρόσφατα απέκτησε βρετανική υπηκοότητα, μια κίνηση που η οικογένειά του ήλπιζε ότι θα βοηθούσε στην απελευθέρωσή του και θα τραβούσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην τύχη και των άλλων κρατουμένων.

Σε μια σπάνια επίσημη ανακοίνωση για τον Άμπντελ Φατάχ, ο εισαγγελέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Λίγο αργότερα η οικογένειά του ενημερώθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές ότι υπήρξε ιατρική παρέμβαση για να διατηρηθεί στη ζωή.

Ο πρόεδρος Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, δήλωσε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας και αρνείται ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)