to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 26.06.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις ισλαμιστών και κοσμικών

Φόβοι για χάος και πολιτική αστάθεια εν όψει αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το σαββατοκύριακο.


Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις βορείως του Καΐρου την Τετάρτη μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, λίγες ώρες πριν ο τελευταίος απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό.

Σύμφωνα με πηγές των αρχών ασφαλείας, τουλάχιστον 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη Μανσούρα μετά από συγκρούσεις με ανταλλαγή πετρών, ενώ μάρτυρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάνουν λόγο και για πυροβολισμούς.

Αντίστοιχα γεγονότα συνέβησαν και στην πόλη Τάντα στο δέλτα του Νείλου, ωστόσο οι τραυματισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν αισθητά λιγότεροι.

Η κοσμική αντιπολίτευση σχεδιάζει μαζικές διαδηλώσεις μέσα στο σαββατοκύριακο, ζητώντας την παραίτηση του Μόρσι.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει προειδοποιήσει τους πολιτικούς ότι θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους, με τους ισλαμιστές να δηλώνουν ότι θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια «πραξικοπήματος» ενάντια στον πρώτο «δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη» της χώρας.

Ήδη μεγάλο μέρος του πληθυσμού, φοβούμενο για πολιτική αστάθεια, έχει αρχίσει να αποθηκεύει τροφή και καύσιμα, με τις ουρές στα πρατήρια καυσίμων να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις.

Η Ουάσιγκτον έχει καλέσει το Μόρσι να εντάξει την αντιπολίτευση στην πολιτική διαδικασία γεφυρώνοντας μέρος του χάσματος, αλλά και να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αιγυπτιακές οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για «εγκλήματα ανάλογα με εκείνα του καθεστώτος Μουμπάρακ», αλλά και για τη δημιουργία ενός «θρησκευτικού, τρομοκρατικού κράτους».

Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές κατηγορούν τους θεσμούς της εποχής Μουμπάρακ, μεταξύ άλλων τα δικαστήρια, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό ότι εργάζονται υπονομευτικά προς το Μόρσι.

ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)