to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:45 | 04.11.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Αίγυπτος: Δραματική επιδείνωση στα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τον Σίσι

Υπό την ηγεσία του προέδρου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, η Αίγυπτος έχει γνωρίσει «τη χειρότερη επιδείνωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη ιστορία της», υποστηρίζει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).


Πολλοί γνωστοί ακτιβιστές έχουν φυλακιστεί ή έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να καταγραφούν, με βάση έναν «άκρως περιοριστικό» νόμο του 2002, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν ποινικές διώξεις, ανέφερε το HRW.

Η οργάνωση κάλεσε τις χώρες-συμμάχους της Αιγύπτου να χρησιμοποιήσουν την περιοδική επισκόπηση της χώρας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία πρόκειται να γίνει την Τετάρτη, για να καταδικάσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται αφότου ο κ. Σίσι, πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, το καλοκαίρι του 2013.

«Η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλες πρωτεύουσας δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τη δραματική επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο», είπε ο εκπρόσωπος του HRW Φίλιπ Νταμ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη έφερε ως παράδειγμα ένα διάταγμα του κ. Σίσι με το οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε οποιονδήποτε καταδικαστεί ότι χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό με σκοπό «να βλάψει το εθνικό συμφέρον».

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, στην οποία προβλέπεται επίσης ότι εάν ο δράστης είναι δημόσιος υπάλληλος η ποινή που του επιβάλλεται είναι ο θάνατος, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο κ. Σίσι κυβερνά με διατάγματα, αφού η Κάτω Βουλή διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2012 και η Άνω Βουλή περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2013. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί το πότε θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Οι αιγυπτιακές αρχές παραδέχονται ότι 22.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ισλαμιστές, έχουν συλληφθεί μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι. «Η αστυνομία συνέλαβε πολλούς απλώς επειδή ήταν μέλη ή συμπαθούντες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου και καλύτερα οργανωμένου αντιπολιτευόμενου κινήματος στη χώρα», τόνισε το HRW.

Το Κάιρο ωστόσο επιμένει ότι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνουν και πολλές δραστηριότητες των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, τον Ιανουάριο και η εκλογή του κ. Σίσι στην προεδρία της χώρας τον Μάιο, με ποσοστό άνω του 96% δείχνουν ότι η χώρα ακολουθεί πορεία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)