15:17 | 02.12.2012

πηγή: https://left.gr/94

Αίγυπτος: Δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο Μόρσι

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον αιγυπτιακό λαό να αποφανθεί με Δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Μόρσι απηύθυνε επίσης έκκληση για σοβαρό εθνικό διάλογο που θα σηματοδοτήσει το τέλος της μεταβατικής περιόδου στην Αίγυπτο.

Νωρίτερα η Συντακτική Συνέλευση της χώρας σε επίσημη τελετή στο Κάιρο παρέδωσε το τελικό σχέδιο του Συντάγματος στον Μόρσι ώστε να μπορέσει να το εγκρίνει πριν την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Η Συνέλευση στην οποία κυριαρχούν οι Ισλαμιστές ολοκλήρωσε την ψηφοφορία επί του σχεδίου του Συντάγματος την Παρασκευή.

Κατά του σχεδίου του νέου Συντάγματος τάχθηκε ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, δηλώνοντας ότι ο υπό ψήφιση νέος θεμελιώδης νόμος υπονομεύει τις βασικές ελευθερίες. «Ο Μόρσι θέτει σε δημοψήφισμα ένα σχέδιο Συντάγματος που υπονομεύει τις βασικές ελευθερίες και παραβιάζει οικουμενικές αξίες. Ο αγώνας θα συνεχιστεί», τονίζει ο ελ Μπαραντέι στον λογαριασμό του στο Twitter.