to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 11.07.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις σχεδιάζουν για το Σαββατοκύριακο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σχεδιάζουν να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποκατασταθεί στην προεδρία της χώρας ο Μοχάμεντ Μόρσι.


"Ο λαός θα ανακτήσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του οργανώνοντας ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στις μεγάλες πλατείες", δήλωσε ο Ισάμ αλ Εριάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αδελφότητας, απορρίπτοντας την έκκληση του στρατού να αποδεχτεί τον "οδικό χάρτη" για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός απομάκρυνε τον Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εκατομμυρίων Αιγυπτίων που ζητούσαν την παραίτησή του και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Οι υποστηρικτές του Μόρσι καταγγέλλουν την αποπομπή του ως "πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία".

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων που αποδίδονται σε ισλαμιστές. Σε μια προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από τις βίαιες ενέργειες, η Αδελφότητα καταδίκασε την απόπειρα εναντίον ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού στη Χερσόνησο του Σινά.

Την Τετάρτη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του υποστράτηγου Άχμεντ Ουάσφι κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ο Ουάσφι δεν τραυματίστηκε.

"Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την ειρηνική αντίστασή μας ενάντια στο αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα" σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Από τη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση μελών της Αδελφότητας και τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος ηγετικών στελεχών της. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Καμάλ Αμρ, ο Μπαν "ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εκδίκηση ή για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε μεγάλου κόμματος ή κοινότητας στην Αίγυπτο", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας της χώρας διέταξε τη σύλληψη του ηγέτη της Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε και πολλών άλλων στελεχών της οργάνωσης, με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τη βία στα επεισόδια της Δευτέρας, όταν 53 υποστηρικτές του Μόρσι και τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμε δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα επανενταχθεί στον οργανισμό μόνο μετά τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών. Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Ένωσης απέβαλε την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την παρέμβαση του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)