to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 22.01.2013

Διεθνή

Αίγυπτος: Aστυνομική βία και βασανιστήρια κυριαρχούν και επί προεδρίας Μόρσι, υποστηρίζει ΜΚΟ

H ίδια MKO καταγγέλλει, επίσης, ότι αστυνομικοί χρησιμοποιούν φονικά όπλα στη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές.


Η αστυνομική βιαιότητα και τα βασανιστήρια κατά πολιτών, που ξεσήκωσαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο πριν από δύο χρόνια, συνεχίζεται αμείωτη και στη διάρκεια της προεδρίας του Μοχάμεντ Μόρσι, υποστήριξε αιγυπτιακή οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα (EIPR) ανέφερε πως 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την κράτησή τους από τις δυνάμεις της τάξης μέσα στο πρώτο τετράμηνο της προεδρίας του ισλαμιστή προέδρου -πολλοί από αυτούς μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

Έντεκα από αυτούς βρήκαν θάνατο από αδικαιολόγητη χρήση βίας εκ μέρους των οργάνων της τάξης και άλλοι τρεις από βασανιστήρια.

Τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν σε 11 επαρχίες «συνηγορώντας στη συστηματικότητα της προσέγγισης» των αστυνομικών δυνάμεων σε τέτοιες πρακτικές, προσέθεσε η EIPR στην έκθεσή της, τρεις ημέρες πριν την δεύτερη επέτειο από την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

«Τα ποσοστά των βασανιστηρίων και των θανάτων που διαπιστώνουμε σήμερα δεν είναι λιγότερα από ότι επί καθεστώτος Μουμπάρακ και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ό,τι συνέβαινε τότε» σημείωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Χοσάμ Μπάχγκατ.

«Και αυτά αποτελούν μονάχα ένα δείγμα των περιπτώσεων που παρατηρήσαμε στη διάρκεια των τελευταίων μηνών» επεσήμανε.

Η EIPR ανέφερε πως οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν φονικά όπλα σε συγκρούσεις με διαδηλωτές και χρησιμοποιούν βία κατά ανθρώπων που διαμαρτύρονται σε αστυνομικούς.

Άλλες περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας αποτελούν περιστατικά αντιποίνων από την πλευρά αστυνομικών, όπως μία επίθεση που σημειώθηκε εναντίον πολιτών, κατοίκων της πόλης Μίνγια τον Δεκέμβριο.

Η επίθεση, η οποία άφησε πίσω της ένα τραυματισμένο κοριτσάκι από αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι, πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού σε προηγούμενες συγκρούσεις στην ίδια πόλη, ενημέρωσε η EIPR.

Η οργάνωση έκανε έκκληση για τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος, που θα επιβλέπει τις παραβιάσεις εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, την αναδιάρθρωση των αστυνομικών δυνάμεων και την αλλαγή των κανονισμών για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Την τελευταία διετία ΜΚΟ έχουν κάνει επανειλημμένα εκκλήσεις για την μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και για τον τερματισμό κάθε είδους βασανιστηρίων και των υπέρβασης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών, που αποτελούσαν τρέχουσα πρακτική επί Μουμπάρακ.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ , με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)