to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 02.06.2015

Διεθνή

Αίγυπτος: Αναβολή στην απόφαση για θανατική ποινή στον Μόρσι

Η τελική απόφαση θα παρθεί στις 16 Ιουνίου


 

 


Δικαστήριο της Αιγύπτου ανέβαλε την οριστική απόφαση για την θανατική ποινη στον Μόρσι για τις 16 Ιουνίου.
Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο εισηγήθηκε την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Μόρσι έπειτα από την καταδίκη του ιδίου και των συγκατηγορούμενών του--περιλαμβανομένου του πνευματικού ηγέτη της Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε--για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η απόφαση ανατέθηκε στη συνέχεια στον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου, την ανώτερη θρησκευτική εξουσία στη χώρα, για μία μη δεσμευτική γνώμη.

Ο δικαστής Σααμπάν ελ-Σάμι δήλωσε ότι το δικαστήριο έλαβε σήμερα το πρωί τη γνώμη του Μουφτή και χρειάζεται χρόνο για να την εξετάσει.

Επίσης το δικαστήριο ανέβαλε για τις 16 Ιουνίου την έκδοση οριστικής απόφασης σε μία άλλη υπόθεση που αφορά τον ηγέτη της Αδελφότητας Χαϊτάρ ελ- Σατέρ και 15 άλλους που κατηγορούνται για συνωμοσία με τις ξένες ένοπλες οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ εις βάρος της Αιγύπτου.

Ο Μόρσι μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση. Έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου περιγράφοντας τις νομικές διαδικασίες εις βάρος του ως μέρος ενός σχεδίου ανατροπής του από τον πρώην επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι το 2013.

Ο Σίσι, σημερινός πρόεδρος, υποστηρίζει ότι η Αδελφότητα συνιστά σοβαρή απειλή προς την εθνική ασφάλεια. Η οργάνωση διατείνεται ότι είναι ταγμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό.
 
Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δολοφονήσει περίπου 1.000 υποστηρικτές της Αδελφότητας στους δρόμους και έχουν φυλακίσει χιλιάδες άλλους την τελευταία διετία, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)