to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αιγιαλός: Ξεπούλημα στα κάθε λογής συμφέροντα για να μη γίνουμε σοβιετικό κράτος!

Αν νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι αστική δημοκρατία δυτικού τύπου, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ (διά στόματος υπουργού κ. Χατζηδάκη) είναι μια σοβιετική δημοκρατία, ένα σοβιετικό κράτος.


Αυτός εξάλλου είναι ο σοβαρός λόγος που πρέπει να ξεπουληθεί η παραλία σε κάθε είδους συμφέροντα, αυτός είναι ο σοβαρός λόγος που πρέπει να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα και οι καταπατήσεις στον αιγιαλό.

Ας πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα. Από τον Σουφλιά, που το 2009 έβγαλε το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, δεχόμενος τα πυρά από κάθε πλευρά, μέχρι τον Σαμαρά, που εξήγγειλε την «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου από τον Πειραιά έως το Σούνιο, στρώθηκε ο δρόμος. Κακοποιώντας κάθε έννοια που κρύβει η λέξη «μεταρρύθμιση», παραβιάζοντας βάναυσα κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας, καταπατώντας την κατανομή των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων, το υπουργείο Οικονομικών εισάγει σε διαβούλευση νομοσχέδιο, υλοποιώντας τις πιο ακραίες, στρεβλές και αντιπεριβαλλοντικές ιδεοληψίες των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα περί «ανάπτυξης» μέσω της «αξιοποίησης» του αιγιαλού. Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ τι έχει άραγε να πει γι' αυτό; Πώς θα δικαιολογήσει το άδειασμα των δικών του χειρισμών, όταν από τη μία το υπουργείο του προωθεί -και ορθά- εκστρατεία για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, με πόρους του Πράσινου Ταμείου, και από την άλλη ο υπ. Οικονομικών επιβάλλει την αντισυνταγματική νομιμοποίησή τους; Ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, με ποια διασταλτική ερμηνεία θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι σημεία του νομοσχεδίου δεν αποτελούν βάναυση παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος της χώρας;

Το νομοσχέδιο είναι ένα περιβαλλοντοκτόνο τέρας, αφού ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παρόχθιες-παραλίμνιες εκτάσεις, καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και διαταράσσει τα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα. Πέρα από τα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την αντισυνταγματική νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη παραλιών και την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για τη δυνατότητα πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Tο πρώτο βήμα βέβαια έχει ήδη γίνει, διότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/Ε.Ε.), κατάργηση του Ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις», ψηφίστηκε και τροπολογία (άρθρο172) που αφορά μεταβίβαση των αιγιαλών επί της ουσίας στους όμορους ιδιοκτήτες, δηλαδή σε όσους γειτνιάζουν με αυτόν, άρα στους καταπατητές και φυσικά στους ξενοδόχους, ενώ τους παρέχει το δικαίωμα ακόμα και να επιχωματώσουν τη θάλασσα.

Παρά την εκπεφρασμένη βούληση της παρούσας κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τουρισμού, από τα έσοδα του οποίου υπάρχουν ελπίδες για κάποια ανάκαμψη, το παρόν νομοσχέδιο τελικά υπονομεύει τον τουρισμό μακροπρόθεσμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει επιστολή του WWF Ελλάδας. «Σε μία εποχή παγκόσμιας κρίσης, οι εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας δεν έρχονται να δουν ούτε κατειλημμένες παραλίες, ούτε επιχωματωμένους θαλάσσιους χώρους ή κακότεχνες κατασκευές σε αποκλεισμένες ακτές».

Η κυβέρνηση, τελικά, αγνοεί προκλητικά τους πάντες, ξεκινώντας από την υποεπιτροπή υδάτινων πόρων της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και δικοί της βουλευτές και της οποίας το πόρισμα ζητά την προστασία του αιγιαλού και των παράκτιων περιοχών. Αγνοεί την ανάγκη κύρωσης από την Ελλάδα του Πρωτοκόλλου της Μεσογείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών. Αγνοεί τους διεθνείς οργανισμούς, όπως την Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, που συνιστά την επέκταση της ζώνης προστασίας του αιγιαλού στα 100 μέτρα. Αγνοεί τις συστηματικές συστάσεις της IPCC (Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή) για την επελαύνουσα κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Αγνοεί την εμπειρία άλλων κρατών της Μεσογείου, όπως της Ισπανίας, που μετά την καταστροφή της παράκτιας ζώνης τους από την άναρχη δόμηση, προσπαθούν τώρα να απελευθερώσουν τις ακτές τους από την άκρατη τσιμεντοποίηση. Αντί όλων αυτών, η κυβέρνηση παραμένει δογματικά προσηλωμένη σε αποτυχημένα μοντέλα στρεβλής επιχειρηματικότητας και ασύδοτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μετά την εκχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, την έγκριση δύο νέων «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» σε Μήλο και Τζιά, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να νομιμοποιήσει αυθαίρετα και καταπατήσεις και να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των ακτών αίροντας τις όποιες, λίγες, διατάξεις προστασίας υπήρχαν.

Για ακόμη μια φορά, είμαστε αναγκασμένοι να προειδοποιήσουμε ότι τέτοιου είδους νομοσχέδια είναι άκρως επικίνδυνα για τον εθνικό και πολιτιστικό μας πλούτο και κακοποιούν κάθε έννοια δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας. Δεσμευόμαστε να παλέψουμε με κάθε μέσο προκειμένου είτε να αποσυρθούν, είτε να μην εφαρμοστούν, καθώς σαν ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι η πολυθρύλητη ανάπτυξη έρχεται μόνο με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι ισόρροπη, αειφόρα και σέβεται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.

* Η Χαρά Καφαντάρη είναι γεωλόγος - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)