to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 01.08.2021

Πολιτική

Αχαΐα: Μετράνε πληγές από την πυρκαγιά - Κάηκαν 20 σπίτια, 7 άνθρωποι νοσηλεύονται

Τουλάχιστον 20 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ζήριας, έχουν καεί ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική περιοχή, παρότι πλέον σε κατάσταση ύφεσης . 16 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, 8 (επτά με αναπνευστικά και ο άνθρωπος με τα εγκαύματα) παρέμειναν για νοσηλεία, με την κατάσταση της υγείας τους να μην εμπνέει ανησυχία - Με σκάφη του λιμενικού απεγκλωβίστηκαν 107 άτομα από 3 παραλίες της περιοχής.


(φωτ. της Ελευθερίας Φρηλίγκου από το thebest.gr)

Τουλάχιστον 20 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ζήριας, έχουν καεί ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική περιοχή. Παράλληλα, 16 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, ο ένας με εγκαύματα στο χέρι, με τους 8 από αυτούς (επτά με αναπνευστικά και ο άνθρωπος με τα εγκαύματα) παρέμειναν για νοσηλεία, με την κατάσταση της υγείας τους να μην εμπνέει ανησυχία.

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια, της Αιγιάλειας. Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που αποτελούνται από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Επίσης, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, «η φωτιά δεν απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή».

Τέσσερις πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά

Παράλληλα, συνεδρίασε πριν από λίγη ώρα το συντονιστικό όργανο, στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής  στην περιοχή Λαμπίρι. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «δόθηκαν στοιχεία για την πορεία της φωτιάς και για τις ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν», προσθέτοντας ότι «ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, διότι όταν έχεις τέσσερις πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην ίδια περιφερειακή ενότητα, θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει».. Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών, ο Χαράλαμπος Μπονάνος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις σβήσει η πυρκαγιά», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «ως Περιφέρεια θα συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την φωτιά».

Συγκλονίζουν οι εικόνες του φωτορεπόρτερ Νίκου Χρηστοφάκη. Ο φωτογράφος δημοσίευσε τέσσερεις εικόνες από τον τόπο της καταστροφής.

Τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Κυβερνητικές ευθύνες για την ολιγωρία στην Αιγιαλεία και τη διάλυση της Πυροσβεστικής

Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ολιγωρία στην φωτιά της Αιγιαλείας και τη διάλυση του Πυροσβεστικού σώματος, τονίζουν σε δήλωσή του ο Χρ. Σπίρτζης, η Χαρά Καφαντάρη και ο Δ. Καλαματιανός από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, που επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, πάνω από την Ζήρια, κατασβέστηκε και την Παρασκευή από αναζωπύρωση της ίδιας πυρκαγιάς κάηκε η μισή Αιγιάλεια, τραυματίζονται δεκάδες συμπολίτες μας, καταστρέφονται οι πολίτες της Ζήριας και των γύρω οικισμών, καίγονται οικίες, αποθήκες, καλλιέργειες και ένα μοναδικό δάσος... 

Δύσκολη η χθεσινη νύχτα στη Ζήρια

«Κάηκε μεγάλο τμήμα της Ζήριας»

«Η φωτιά έκαψε ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας Ζήρια, με αποτέλεσμα, εκτός των περίπου 10 σπιτιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αρκετές ακόμα κατοικίες», όπως ονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, Γιώργος Ντίνος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού δεν έχει ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή των ζημιών».

Ο Γιώργος Ντίνος, ο οποίος κατάγεται από την Ζήρια, σημείωσε παράλληλα, ότι «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η φωτιά προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες με σταφίδα». Σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στον παραλιακό οικισμό Λαμπίρι, που διοικητικά ανήκει στην Ζήρια, ο Γιώργος Ντίνος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικιστικό ιστό, σαρώνοντας τους αύλειους χώρους και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια».

φωτογραφία Ελευθερία Φριλιγκου

Τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρξαν αναζωπυρώσεις, με τη φωτιά να μαίνεται ακόμη, σε πολλές και διάσπαρτες εστίες κυρίως σε δασική έκταση. Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.

Τη μάχη για την κατάσβεση δίνουν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 Α/Φ, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Aπεγκλωβισμός 107 ανθρώπων με σκάφη του λιμενικού

Χθες, πυροσβεστικά πλοιάρια βοηθούσαν στην κατάσβεση καθώς η φωτιά είχε επεκταθεί και κάτω από την παλαιά εθνική οδό, σε περιοχές κατάφυτες, γεμάτες πεύκα μέχρι το νερό.

(φωτ. από thebest.gr)

Το λιμενικό, ένα φέρι μποτ αλλά και ιδιώτες με φουσκωτά, βοήθησαν στην απεγκλωβισμό κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στη θάλασσα, σε Καμάρες και Μπούκα και στην εκκένωση του ξενοδοχείου Long Beach το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, από 4 περιπολικά σκάφη, οκτώ ιδιωτικά σκάφη, και το επιβατηγό πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ.», απεγκλωβίστηκαν συνολικά εκατόν επτά άτομα από τις παραλίες «Μπούκα» Αιγίου, «Λόγγος» Αιγίου και «Camping Tsolis», τα οποία μεταφέρθηκανστον Παλαιό λιμένα Αιγίου, όπου βρισκόταν κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Και ο Χρυσοχοϊδης... τα είδε όλα καλά

Για «πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς», « αποτέλεσμα της συντονισμένης και πολύ μεγάλης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας», μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα. «Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως «κυρίως, κατορθώθηκε χθες βράδυ να δοθεί στην κυκλοφορία η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν τη μετακίνηση των οδηγών, κυρίως στις σήραγγες, όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού», προσέθεσε ο υπουργός.

«Σήμερα επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Ενισχύουμε δυναμικά τις δυνάμεις της αεροπυρόσβεσης με 7 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της ΔΑΕΕ και σε συνεργασία με κλιμάκιο της Ασφάλειας της ΕΛΑΣ και πραγματοποιούν επισταμένη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς», πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε «άμεση»  την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. 

Αναφερόμενος στους πολίτες που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους, πρόσθεσε: «Η σκέψη μας είναι με τους συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους. Σε κάθε περίπτωση είναι εκατοντάδες οι περιουσίες που διασώθηκαν στη σώμα με σώμα μάχη των πυροσβεστών μας με τη φωτιά στους οικισμούς, ανάμεσα στις κατοικίες, σε όλη περιοχή. Είμαστε εδώ, είμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, να διαχειριστούμε κάθε κρίση και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας σε κάθε ανάγκη».

Οι εξελίξεις ως το πρωί της Κυριακής, όπως τις συνοψίζει το thebest.gr της Πάτρας:

-Άνοιξε η Νέα Εθνική και στα δύο ρεύματα προς Αθήνα και προς Πάτρα και σταδιακά  διοχετεύεται η κυκλοφορία.  Παράλληλα, στον σταδιακό απεγκλωβισμό των οχημάτων που βρίσκονται ακινητοποιημένα, λόγω της φωτιάς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου στις περιοχές του Δρεπάνου και του Ελαιώνα, προχωρά η Αστυνομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, μικρός αριθμός αυτοκινήτων κινείται ανά χρονικά διαστήματα, με ένα περιπολικό να προπορεύεται πάντα, για λόγους ασφαλείας. Άνοιξε και η παλιά Εθνική οδός που ήταν κλειστή και σταδιακά γίνεται η διοχέτευση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

H περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά

Οι δορυφορικές εικόνες απο τους δορυφόρους της NASA απεικονίζουν την μεγάλη ένταση και έκταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στη Ζήρια Αχαΐας το μεσημέρι του Σαββάτου.

- Στο Πολύκεντρο Αιγίου φιλοξενούνται προσωρινά οι ένοικοι ξενοδοχείου του Λόγγου όπως πληροφορείται το thebest.gr και ο Δήμος τους παρείχε φαγητό και νερό. Για διανυκτέρευση αναμένεται να μεταφερθούν σε πλοίο. 

-Δύο από τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αιγιαλείας που επλήγησαν από την σημερινή φωτιά, ο πρόεδρος της Ζήριας και του οικισμού Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, και ο πρόεδρος της κοινότητας, Καμάρες, Παναγιώτης Περλέγκας, περιγράφουν  τα όσα διαδραματίστηκαν: 

«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης αναφέρει ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος». «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.

«Ευτυχώς όλοι έδειξαν ψυχραιμία και υπάκουσαν στις εντολές για απομάκρυνση από τα σπίτια και συγκέντρωση στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου», συνεχίζει ο Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν συνεχώς σκάφη του λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη, ώστε να παράσχουν βοήθεια σε όποιον χρειαστεί»Επίσης, ο Παναγιώτης Περλέγκας επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπληρώνοντας ότι «η φωτιά έχει κάψει καλώδια από τις κολώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση στις δεξαμενές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)