to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 30.10.2021

Κοινωνία

Διήμερο μπρα-ντε-φερ με 400 μετανάστες σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Κρήτης

Διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την τύχη εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Κρήτης - Το ζήτημα είναι σύνθετο καθώς εντείνει τριβές σχετικά με την εφαρμογή της ευρω-Τουρκικής συνθήκης του 2016, το ρόλο της Frontex αλλά και την επιλογή των pushbakcs


Συνεχίζεται ανοιχτά της Καρπάθου το θρίλερ με περισσότερους από 400 μετανάστες οι οποίοι είναι στοιβαγμένοι σε ένα τουρκικό δουλεμπορικό, καθώς η Άγκυρα απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Αθήνας να πάρει πίσω το πλοίο με τους μετανάστες που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια και την Παρασκευή βρέθηκε ανοιχτά της Κρήτης. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την FRONTEX, ενώ εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο τουρκικό πλοίο βρίσκονται και ρυμουλκά χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζει κανείς που θα οδηγηθεί.

Το πλοίο απέπλευσε από λιμάνι της Τουρκίας και έφτασε μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης όπου και εξέπεμψε σήμα βοήθειας στο 112 οπότε και εντοπίστηκε. Αργά το απόγευμα της Κυριακής το πλοίο αναμένεται να φτάσει σε νησί των Δωδεκανήσων.

Νωρίτερα το πλοίο είχε εκπέμψει σήμα SOS μέσω του 112 και μετά από αρκετές ώρες οι λιμενικές αρχές τους εντόπισαν.

Συνήθως οι δουλέμποροι στέλνουν τους μετανάστες στην Ελλάδα με μικρές λέμβους στις οποίες επιβαίνουν συνήθως λίγα άτομα. Όμως αυτή τη φορά ένα ολόκληρο πλοίο γεμάτο με ανθρώπους έπλευσε από λιμάνι της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με τους ανθρώπους του λιμενικού είχαν προορισμό την Ιταλία.

Αίτημα προς την Τουρκία για επιστροφή του πλοίου με 400 μετανάστες - Αρνητική η απάντηση των τουρκικών αρχών

Σε διεθνή ύδατα πλέει αυτή την ώρα το φορτηγό πλοίο με περίπου 400 μετανάστες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για το πλοίο, το οποίο φέρει τουρκική σημαία, έχει υποβληθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας αίτημα προς τη Τουρκία για να αποδεχθεί την επιστροφή του. Σε συνεργασία με τον κ. Πλακιωτάκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού.

Η Τουρκία απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου. Η Ελλάδα ζητά επίμονα από την Τουρκία να πάρει πίσω το φορτηγό πλοίο με τους μετανάστες.

Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι και αυτό, όπως είπαν, είναι στην ελληνική επικράτεια. Τα ερωτήματα που γεννώνται από αυτή την ιστορία είναι αρκετά. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πλοίο είχε να δώσει στίγμα πάνω από μία δεκαετία.

Ποια είναι η ουσία της υπόθεσης;

Δύο είναι οι σημαντικότερες πλευρές που καταδεικνύει και αυτό το συμβάν: πρώτον κατά πόσο η Τουρκία τηρεί την Ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 και συνεπώς δεν θα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να πιέζει την Ευρώπη και δεύτερον κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τη «σκληρή» αντιμεταναστευτική ρητορική της Κυβέρνησης.

Να θυμίζουμε ότι προ ημερών ο υπουργός Νότης Μηταράκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με ένα περιστατικό ανοιχτά της Χίου είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και άρα δε δικαιολογούνται αιτήσεις ασύλου από εκεί.

Βεβαίως αυτή η επινόηση που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής συνιστά παράλληλα και το άλλοθι της για την υλοποίηση πρακτικών pushbacks που έχουν πολλάκις καταδικαστεί από την ΕΕ και τους αρμόδιους θεσμούς.

Εκκρεμεί αν δούμε αν θα επιτύχει το μεγαλύτερο Pushback, ένα ολόκληρο πλοίο με 400 ψυχές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)