to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 19.03.2023

Διεθνή

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μαριούπολη

Στον απόηχο του εντάλματος σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Μαριούπολη - Αντιδράσεις από το Κίεβο: «Ο εγκληματίας επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος»


Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μαριούπολη, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα στο πρώτο από την αρχή του πολέμου ταξίδι του στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της ουκρανικής περιφέρειας του Ντονμπάς.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αφού ο Πούτιν είχε μεταβεί χθες, Σάββατο, στην Κριμαία, για μια επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί και με την οποία σηματοδότησε την ένατη επέτειο της προσάρτησης από τη Ρωσία αυτής της ουκρανικής χερσονήσου.

Ο Πούτιν μετέβη με ελικόπτερο στη Μαριούπολη, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επιθεώρησε ορισμένες εγκαταστάσεις και συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Marat Khusnullin ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις εργασίες κατασκευής και ανασυγκρότησης στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι κατασκευή νέων οικισμών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, υποδομών στέγασης και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αλλά και ιατρικών εγκαταστάσεων.

Με την επίσκεψή του αυτή, ο Πούτιν βρέθηκε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά από την αρχή του πολέμου στις γραμμές του μετώπου. Οδηγώντας ο ίδιος ένα αυτοκίνητο, μετέβη σε διάφορες γειτονιές της πόλης και έκανε στάσεις για να μιλήσει σε κατοίκους.

Στην περιφέρεια Νέφσκι της Μαριούπολης, μια νέα συνοικία κατοικιών η οποία οικοδομήθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ο Πούτιν επισκέφθηκε μια οικογένεια στο σπίτι της, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο αρχηγός του κράτους επιθεώρησε επίσης την ακτογραμμή της Μαριούπολης στην περιοχή του γιωτ κλαμπ, το κτίριο του θεάτρου, αξιομνημόνευτα μέρη της πόλης», μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Η κατάληψη της Μαριούπολης το Μάιο, έπειτα από μια από τις πιο μακροχρόνιες και πολύνεκρες μάχες του πολέμου, ήταν η πρώτη μείζων νίκη της Ρωσίας μετά την αποτυχία της να καταλάβει το Κίεβο.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα πως ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον κορυφαίο διοικητή της στρατιωτικής επιχείρησής του στην Ουκρανία, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.]

Η ουκρανική απάντηση για τη Μαριούπολη

Η αιφνίδια επίσκεψη του Ρώσου προέδρου προκάλεσε την αντίδραση των ουκρανικών αρχών, όπως ήταν επόμενο.

Ως απάντηση στο γεγονός, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η επίσκεψη στην πόλη ισοδυναμεί με την περίπτωση ενός δράστη που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος.

«Ο εγκληματίας επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος», έγραψε ο Μιχαήλο Ποντολιάκ στο Twitter.

«Καθώς ο πολιτισμένος κόσμος ανακοινώνει τη σύλληψη του "διευθυντή πολέμου" (VV Putin) σε περίπτωση που περάσει τα σύνορά του, ο δολοφόνος χιλιάδων οικογενειών της Μαριούπολης ήρθε για να θαυμάσει τα ερείπια της πόλης και τους τάφους. Κυνισμός και έλλειψη τύψεων».

«Ο διεθνής εγκληματίας Πούτιν επισκέφτηκε την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης» τη νύχτα «μάλλον για να μη δει στο φως της ημέρας την πόλη που σκοτώθηκε από την "απελευθέρωσή του"», έγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στον λογαριασμό του στο Telegram, αναφερόμενο στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε εις βάρος του Πούτιν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε την κατεστραμμένη Μαριούπολη τη νύχτα «σαν κλέφτης».

«Σαν να ήταν κλέφτης, ο Πούτιν επισκέφτηκε την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, βρίσκοντας καταφύγιο πίσω από τη νύχτα. Πρώτον, είναι πιο ασφαλές. Και επίσης, η νύχτα τού επιτρέπει να τονίσει αυτό που θέλει να δείξει και να κρατήσει την πόλη την οποία ο στρατός του κατέστρεψε ολοσχερώς και οι λίγοι επιζώντες κάτοικοί της είναι ασφαλείς πίσω από κλειστές πόρτες», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Ρεβάνς για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας καταγράφει διεξοδικά όλα τα εγκλήματα του Κιέβου, με αυτούς τους φακέλους να αποτελούν πιθανώς βάση για το δικαστήριο στο μέλλον, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Γνωρίζουμε ότι η Ερευνητική Επιτροπή εμπλέκεται σε αυτό το έργο. Όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου καταγράφονται ενδελεχώς. […] Τα αρχεία προφανώς θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα τέτοιο δικαστήριο», είπε όταν ρωτήθηκε πώς το Κρεμλίνο παίρνει την ιδέα ενός δικαστηρίου για το καθεστώς του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Αλεξάντερ Μπαστρίκιν δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να ιδρύσει ένα διεθνές δικαστικό όργανο ως απάντηση στις δυτικές χώρες, οι οποίες προετοιμάζουν παρόμοιες δομές για τη δίωξη της Ρωσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)