to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 09.12.2021

Κοινωνία

Αχαΐα: «Ασθενείς καταδικασμένοι να πεθάνουν, θάλαμοι χωρίς οξυγόνο»

Καταγγελία-σοκ για ΜΕΘ Covid χωρίς οξυγόνο από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας


Χωρίς τέλος οι τραγικές συνέπειες από τον εκτροχιασμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και τα νοσοκομεία σηκώνουν το δυσανάλογα μεγάλο φορτίο.

Το προηγούμενο 24ωρο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε αύξηση στις διασωληνώσεις και τις εισαγωγές αλλά και 86 ακόμα νεκρούς σε μία μόλις μέρα, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται διαρκώς στο «κόκκινο».

Νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας πραγματοποίησαν χθες (8/12/21) συγκέντρωση έξω από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, για να καταγγείλουν την κατάσταση που έχει προκληθεί από τη διαχείριση της κυβέρνησης, όσες διοικήσεις νοσοκομείων δεν συγκρούονται μαζί της και τις τεράστιες ελλείψεις.

Σύμφωνα με την «Πελοπόννησο», ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας,  Δημήτρης Ζιαζιάς, χαρακτήρισε ψέμα την ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ για δημιουργία νέας αίθουσας με 11 κλίνες ΜΕΘ λέγοντας ότι «απλά θα συγκεντρώσουν σε έναν κοινό θάλαμο, τους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Η νοσηλεία παραμένει ίδια σε άθλιες συνθήκες, από μη εξειδικευμένο και μη έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτοί οι ασθενείς, δυστυχώς το έχουμε επισημάνει εμείς και η ομοσπονδία, είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους. Η θνητότητα των νοσηλευόμενων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 95-100%».

Ο κ. Ζιαζιάς εξήγησε πως το   Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 60 ΜΕΘ και ο «Αγ. Ανδρέας» τουλάχιστον 50, αλλά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης δεν έχει προστεθεί ούτε ένα, ενώ πνευμονολόγος του νοσοκομείου, που επικαλείται το δημοσίευμα, δηλώνει ότι στο Νοσοκομείο του Ρίο υπάρχουν θάλαμοι με 6 ασθενείς Covid, αλλά με 4 παροχές οξυγόνου. «Αύριο εφημερεύουμε και δεν ξέρουμε που θα βάλουμε τους νέους ασθενείς που θα εισαχθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», είπε.

O ίδιος τόνισε ότι το νοσοκομείο «έχει μπουκώσει. Δεν χωράει άλλους ασθενείς με covid. Εχει γίνει μονοθιεματικό». Παράλληλα, δεν υπάρχουν γιατροί, γιατί μετά το 2012 έγιναν ελάχιστες προσλήψεις κι αυτό έχει οδηγήσει σε 2 ΜΕΘ με 6 γιατρούς που κάνουν 60 24ωρες εφημερρίες. Ακόμα, έχουν επιστρατευτεί γιατροί, μη ειδικοί, να εφημερεύουν και ειδικευόμενοι χωρίς πείρα να μεταφέρουν διασωληνωμένους και σοβαρά ασθενείς.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για 47 κενές ΜΕΘ από τις 647 εντατικές Covid, όταν τουλάχιστον 114 από τους διασωληνωμένους νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ

Γιατροί εξηγούν στην «Εφ.Συν.» πως δεν υπάρχει διαδικασία ή πιθανότητα να κρατιούνται κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, καθώς όταν αποσωληνώνεται ή πεθαίνει κάποιος ασθενής, το κρεβάτι καταλαμβάνεται αμέσως από άλλον, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνονται παρεμβάσεις από πολιτικούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)