to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 27.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Οικονομία

Αγροτική, ΤΤ: Τρώγοντας έρχεται η όρεξη για τους μεγαλοτραπεζίτες

Στο έλεος του κυκλώνα βρίσκεται και το Ταμιευτήριο μετά τον σφαγιασμό που αποφασίστηκε για την Αγροτική Τράπεζα, παρά τις αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων, με άμεσοι στόχο να πεισθεί η τρόικα ότι ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις.



Θυσιάζεται η Αγροτική, στο βωμό και το Ταμιευτήριο

Μείζον θέμα στην περίπτωση της ATEbank παραμένουν η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, το τίμημα, ποιες δραστηριότητες θα χωριστούν σε καλές και κακές και φυσικά τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε διάφορες κατευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ύψους 230 εκατ. ευρώ, όπως αναδείχτηκε στην ημερίδα που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ την περασμένη εβδομάδα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά από επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα στελέχη της νομισματικής αρχής με την τρόικα που βρίσκεται από την Τρίτη στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να «κλείσουν» το συντομότερο δυνατόν οι κεφαλαιακές εκκρεμότητες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Επισήμως, για την εξαγορά του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ, μόνο η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει το ενδιαφέρον της, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Eurobank έχει καταθέσει πρόταση, αλλά δεν καίγεται ιδιαίτερα, με την προσοχή στραμμένη περισσότερο στο ΤΤ.

Όλα προμηνύουν ωστόσο ότι ο Αύγουστος θα είναι ιδιαίτερα θερμός μήνας από την πλευρά των εργαζομένων στα δυο πιστωτικά ιδρύματα.

Ιδιαίτερα για το Ταμιευτήριο, που έχει μπει στο μικροσκόπιο της Εθνικής η οποία ήδη κατέχει το 6% του κεφαλαίου, εκτιμάται ότι η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης λόγω της εμπλοκής με την αξιολόγηση της χώρας, δίνει χρόνο στην κυβέρνηση ώστε να αποφασίσει για το μέλλον του Τ.Τ., ενισχύοντας κεφαλαιακά το σχήμα που θα προκύψει. Σε κάθε περίπτωση χωρίς την έγκριση της τρόικα θεωρείται αδύνατη η προώθηση μίας συμφωνίας. Στα γρανάζια των διεθνών πατρόνων της χώρας εμπλέκεται άμεσα η πώληση του Ταμιευτηρίου, με τον υπουργό Οικονομικών να επιθυμεί την «εδώ και τώρα» πώληση του Τ.Τ. σε ιδιωτική τράπεζα και συμβούλους του πρωθυπουργού να τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ισχυρού κρατικού βραχίονα στις τράπεζες.

Το πράσινο φως για τον τεμαχισμό και πώληση της Αγροτικής άναψε στην προχθεσινή σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Xρ. Σταϊκούρα και του διοικητή της Tράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

 

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Άμεση ενημέρωση και πλήρης διαφάνεια

 

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές, επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα, «η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αποφασίσει, αν δεν έχει αποφασίσει ήδη, τον τεμαχισμό της Αγροτικής Τράπεζας σε 'κακή' και 'καλή' τράπεζα, με την εκχώρηση της τελευταίας σε ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «απολύτως απαράδεκτες αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία και ειδικότερα τον αγροτικό πληθυσμό» και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιου είδους μείζονες αποφάσεις και μάλιστα ερήμην της Βουλής, που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας».

Την ίδια ώρα βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν με επιστολή τους από τον Γ. Στουρνάρα να τους ενημερώσει για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αντώνη Μπέζα και όπως αναφέρεται σε αυτήν «η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας δεν έχει σχέση με τη διαχείριση του χρέους αλλά με τη συνολικότερη προώθηση των στρατηγικών επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου».

Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)