to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 05.08.2012

left.gr

Κοινωνία

Άγριες συμπλοκές στο Αιτωλικό. Νέο ρατσιστικό μέτωπο προσπάθησε να στήσει η Χ.Α.

Ένταση, άγριες συμπλοκές και πυροβολισμοί σημειώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ (3/8) στο Αιτωλικό μεταξύ κατοίκων Ρομά και ντόπιων κατοίκων του Αιτωλικού. Την απουσία της Αστυνομίας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η Χ.Α.


Το χρονικό

Σοβαρά επεισόδια έγιναν τη νύχτα της Παρασκευής 3 Αυγούστου στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Κάτοικοι της πόλης ήρθαν σε σύγκρουση με κατοίκους Ρομά, με αφορμή την παραβατικότητα τμήματος των Ρομά, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή αστυνόμευση της περιοχής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση των συμπλοκών κορυφώθηκε, όταν στο σημείο των επεισοδίων έφτασε ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής, η οποία, με επικεφαλής τον βουλευτή Μπαρμπαρούση, εκμεταλλεύτηκε την απουσία της Αστυνομίας και, με τη λογική εκκαθάρισης που χαρακτηρίζει το νεοναζιστικό κόμμα, ανέλαβε να "καθαρίσει" την περιοχή από τους Ρομά. Αυτοί  δεν έμειναν άπραγοι μπροστά στην επίθεση που δέχτηκαν, αλλά απάντησαν με φωτιές και πυροβολισμούς. 


Θλιβερός απολογισμός των γεγονότων: τρεις τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου στο Μεσολόγγι.


8 ώρες χρειάστηκε η Αστυνομία για να επέμβει 

Κι ενώ στο Αιτωλικό οι συγκρούσεις μαίνονταν, η Αστυνομία ήταν αδικαιολογήτως απούσα. Στην πόλη βρίσκονταν μόλις τρεις αστυνομικοί με δύο περιπολικά. Χρειάστηκαν 8 ολόκληρες ώρες μέχρι η Αστυνομία να επέμβει. Γύρω στις 6 τα ξημερώματα έφτασαν στην πόλη δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και δυνάμεις της ΟΠΚΕ από Μεσολόγγι, Πάτρα και Αγρίνιο, έχοντας αφήσει όλη τη νύχτα την πόλη στο έλεος των συμπλοκών. Τελικά, τα επεισόδια τέθηκαν υπό έλεγχο μετά την εισβολή της Αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, στον καταυλισμό των Ρομά.


Σοβαρές οι ευθύνες της Πολιτείας

Τα θλιβερά γεγονότων που διαδραματίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής στο Αιτωλικό έφεραν στο φως τις μεγάλες ευθύνες της Πολιτείες, από πράξεις και παραλείψεις της.

Είναι, άραγε, τυχαίο ότι, ενώ οι κάτοικοι του Αιτωλικού συμβιώνουν πολλά χρόνια με τους Ρομά της περιοχής ειρηνικά, παρά τα προβλήματα παραβατικότητας που ανέκαθεν υπήρχαν, είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση οξύνθηκε σε τέτοιο βαθμό; 

Η ευθύνη της Αστυνομίας, που, με την ανετοιμότητά της (ή, μήπως, αδράνεια;), άφησε ελεύθερο πεδίο δράσης στα μέλη της Χρυσής Αυγής, με τη γνωστή σε όλους φασίζουσα νοοτροπία, είναι αναμφισβήτητη. Η αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της παραβατικότητας μέρους των Ρομά δεν μπορεί να γίνει με αυτοδικίες και συγκρούσεις. 

Οι κάτοικοι του Αιτωλικού απαιτούν από την Πολιτεία αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών και μεγαλύτερη προστασία του κάθε πολίτη, πολλώ δε μάλλον των πιο αδύναμων. Λύση στα προβλήματα δεν μπορεί να δοθεί με τον κοινωνικό αυτοματισμό, την ανάληψη δράσης από μέρους της Χρυσής Αυγής και τη δημιουργία ρατσιστικού μετώπου ούτε στο Αιτωλικό ούτε πουθενά. Η Πολιτεία και οι τοπικές αρχές οφείλουν να παρέμβουν οργανωμένα, σε συνεννόηση με τις κοινότητες των Ρομά. Η δημοτική και περιφερειακή αρχή πρέπει να εμποδίσει τη διαρκή περιθωριοποίηση των Ρομά, η δε Πολιτεία, που χρόνια τώρα επιδεικνύει παροιμιώδη αδιαφορία, οφείλει να μεριμνήσει για την παιδεία, την υγεία, την ένταξη των Ρομά.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το θέμα


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. βρέθηκαν έγκαιρα στον τόπο των γεγονότων. Η Μ. Τριανταφύλλου βρέθηκε κοντά στο χώρο τη στιγμή που επιχειρούσε η αστυνομία, επισκέφτηκε τα Α.Τ. Μεσολογγίου και Αιτωλικού, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, επισκέφθηκε τους τραυματίες στο Νοσοκομείο και συνομίλησε με τους συγγενείς τους το ίδιο βράδυ. Το επόμενο πρωί ο Γ. Βαρεμένος επισκέφτηκε την περιοχή, μίλησε με πολίτες και ενημερώθηκε από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Και οι δύο δεσμεύτηκαν ότι θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις και θα πάρουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αιτωλοακαρνανίας, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε για το θέμα, τονίζει ότι, "η αντιμετώπιση του υπαρκτού και σοβαρού προβλήματος της παραβατικότητας από ένα κομμάτι των Ρομά δεν είναι σωστό να γίνεται  με αυτοδικίες, λογική εκκαθαρίσεων και ομάδες κρούσης που φέρνουν συγκρούσεις ένοπλες ή όχι, αντεκδίκηση, φόβο και αίμα. Τα γεγονότα αυτά έρχονται σαν συνέχεια παρόμοιων περιστατικών που έγιναν στο Παναιτώλιο και γεννούν σοβαρά ερωτηματικά". 

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του "μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας επεισοδίων, αξιοποιώντας παραβατικές συμπεριφορές των Ρομά, προκειμένου να δημιουργηθεί ρατσιστικό – φασιστικό μέτωπο στην επαρχία μιας και το πρόβλημα των μεταναστών δεν έχει την ίδια οξύτητα με την Αθήνα; Μήπως επόμενος στόχος θα είναι το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο και όπου αλλού υπάρχουν και ζουν Ρομά;".

Και καταλήγει: "Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με την οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας, καλύτερη αστυνόμευση, με απομόνωση παραβατικών συμπεριφορών. Η άλλη πρόταση των δυναμικών ενεργειών με εκκαθαρίσεις, αυτοδικίες, ομάδες κρούσεις για συγκρούσεις θα μεγαλώνει το πρόβλημα, θα φέρει αντεκδίκηση και γενικά θα μολύνει την τοπική κοινωνία με το μικρόβιο του ρατσισμού και του φασισμού".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)