to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άγριες Μέλισσες: Μάθε, παιδί μου, γράμματα

Η σειρά διδάσκει σύγχρονη ελληνική Ιστορία: ο φασισμός, τι ήταν η χούντα, τι επιπτώσεις είχε η επταετία στους καθημερινούς ανθρώπους, τι σημαίνει δικτατορία


Γράφει η Άγγελα Νταρζάνου στην Αυγή:

Εάν έχετε παιδιά, να τα βάλετε να βλέπουν τις «Άγριες Μέλισσες». Μαζί σας, για να τους εξηγείτε όταν χρειάζεται. Η σειρά του ΑΝΤ1, στον τρίτο της κύκλο, είναι ένα κανονικό μάθημα Ιστορίας. Της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας, την οποία η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν έχει ενσωματώσει στο Πρόγραμμα Σπουδών. Τα παιδιά θα μάθουν με ιστορική ακρίβεια τι ήταν η χούντα, τι επιπτώσεις είχε η επταετία στους καθημερινούς ανθρώπους, τι σημαίνει δικτατορία, τι σημαίνει κατάλυση της δημοκρατίας, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτοπισμοί, εκτελέσεις. Τα παιδιά θα μάθουν τι σημαίνει φασισμός.

Έχοντας αφήσει πίσω κάθε υποψία σαπουνόπερας, η σειρά παρουσιάζει το αληθινό πρόσωπο της χούντας, την καταστροφή που έφερε στις ζωές των ανθρώπων, και όλο αυτό σαν να διαβάζεις ένα ιστορικό μυθιστόρημα που σε πάει πενήντα χρόνια πίσω. Μεταφέρει, με ρεαλιστικές λεπτομέρειες και πιστότητα, μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, την καταστροφή, τον φόβο και την καταπίεση στην οποία υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αλλά και την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα με την οποία πολέμησε για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Δείχνει και την άλλη πλευρά: τι ήταν οι χουντικοί, οι εθνικόφρονες, οι φασίστες, αυτό που είναι ακόμα σήμερα, υπηρέτες των μεγάλων, υποτακτικοί της ελίτ. Και πουλάνε τσαμπουκά και νταηλίκι, πάντοτε όμως εκ του ασφαλούς και με τις πλάτες της εξουσίας. Κουτσαβάκια για την πάρτη τους και για την τσέπη τους.

Με ιστορικό σύμβουλο

Η Ιστορία πέφτει με όλο της το βάρος πάνω στους ήρωες που ζουν στο μικρό θεσσαλικό χωριό, το Διαφάνι. Οι άνω των 55 χρόνων έχουν μνήμες. Η σειρά έχει ιστορικό σύμβουλο και δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στέλεχος των ΑΣΚΙ. Είναι ίσως η πρώτη τηλεοπτική σειρά, χωρίς να είναι μεταφορά από μυθιστόρημα, αλλά σενάριο γραμμένο ειδικά για την τηλεόραση -από τη Μελίνα Τσαμπάνη και τον Πέτρο Καλκόβαλη-, που εκτυλίσσεται σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο, στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Να προσθέσουμε και «Τα καλύτερά μας χρόνια», σε τελείως διαφορετικό ύφος πάντως.

Πρώτη σειρά για τη χούντα

Έχουν γυριστεί πολλά ντοκιμαντέρ για τη σούντα, συνεντεύξεις, αφιερώματα, όχι όμως τηλεοπτική σειρά μυθοπλασίας με πρωτογενές σενάριο. Σενάριο σύγχρονο, που να μιλάει με σημερινούς όρους για το τότε. Που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και διεκδικεί την εμπορικότητα, όχι όμως με εμπορικούς όρους. Οι «Άγριες Μέλισσες» μιλούν για την εποχή της χούντας σήμερα, με όρους σύγχρονους, που όχι μόνο καταγράφουν με ακρίβεια την εποχή, αλλά παράλληλα σχολιάζουν και το σήμερα. Τι ήταν τότε ο φασισμός και τι είναι σήμερα; Ποιες ήταν οι μέθοδοι επιτήρησης τότε και πώς έχουν εξελιχθεί σήμερα; Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του φασίστα, του δεσμοφύλακα, του «κυρ-Παντελή», του «να πιάσουμε την καλή» επί χούντας και πώς εμφανίζονται αναλογικά σήμερα;  Όλα αυτά είναι ένας πολύ καλός λόγος για να βλέπουν τα παιδιά «Άγριες Μέλισσες». Είναι ψυχαγωγία και μαζί εκπαίδευση, μαθαίνουν Ιστορία και Κοινωνιολογία - αφού η δεύτερη έχει καταργηθεί από τα σχολεία…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)