to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 01.05.2013

Διεθνή

Άγρια καταστολή στην Κωνσταντινούπολη μετά την απαγόρευση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης (βίντεο)

Διαδηλωτές που επιχείρησαν, παρά την απαγόρευση, να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ δέχτηκαν την αστυνομική βία 2 χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική πλατεία της Κωνσταντινούπολης


Από νωρίς το πρωί οι μονάδες καταστολής -που ανέρχονταν σε 40.000 αστυνομικούς!- ανέλαβαν δράση κάνοντας χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις στη συνοικία Μπεσίκτας, δύο χλμ. από την πλατεία Ταξίμ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ύστερα από τα προσκλητήρια κομμάτων της αριστεράς και συνδικάτων απάντησαν ρίχνοντας πέτρες. "Θάνατος στο φασισμό", "Ζήτω η Πρωτομαγιά", ήταν τα συνθήματά τους.

Πολλοί περαστικοί αλλά και κάτοικοι ένιωσαν ενοχλήσεις από τα δακρυγόνα και οι ιδιοκτήτες των μικρών εστιατορίων της συνοικίας έδιναν λεμόνια στους διαδηλωτές, καθώς ο χυμός λεμονιού περιορίζει τις συνέπειες των δακρυγόνων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκονται στη συνοικία Μπεσίκτας φρουρούνταν από πολλές δεκάδες αστυνομικούς και ένα τεθωρακισμένο.

 

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ, κρίνοντας ότι το εργοτάξιο που λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην πλατεία για να εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αναμένονται να προσέλθουν.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο Disk αποφάσισε ωστόσο αψηφήσει την απαγόρευση.

Την Πρωτομαγιά του 1977 άγνωστοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και το θάνατο 34 ανθρώπων.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε ακόμα:

και:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)