to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 20.09.2012

left.gr

Οικονομία

Άγρια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με 30%, εξετάζει η κυβέρνηση

Στα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι η καθιέρωση συντελεστή φορολογίας 20 ή 30% και η κατάργηση του αφορόλογητου (σήμερα 5.000€) για τους ελεύθερους επαγγγελματίες. Επιπλέον, μελετάται η αύξηση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς στα 7.000€, με παράλληλο όμως κόψιμο των φοροαπαλλαγών όπως αυτή για τα παιδιά ή για την πληρωμή τόκων στεγαστικού δανείου.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην «Καθημερινή», σε σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό προβλέπεται επίσης κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών και νέα φορολογική κλίμακα με τέσσερα κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα.


36% ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 40.000€


Οπως αναφέρει το δημοσίευμα:


«Πιο αναλυτικά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σχεδιάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5000 ευρώ. Τα εισοδήματα τους δε θα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις αλλά αυτοτελώς με συντελεστή 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 8.820 ευρώ, αλλά εφόσον εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής ο φόρος φθάνει τα 12.000 ευρώ.


Για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, στην περίπτωση που θα εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, θα φορολογούνται με συντελεστή 30% από 25% που είναι σήμερα και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση».


ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΤΑ 7.000€ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΟΨΙΜΟ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΙΔΙΩΝ Ή ΤΟΚΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ! 


Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα:


«Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αυξάνεται το αφορολόγητο στα 7.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που έρχονται και προβλέπουν μείωση μισθών και συντάξεων.


Παράλληλα σχεδιάζεται νέα φορολογική κλίμακα με τέσσερα κλιμάκια. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η νέα κλίμακα θα ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ωστόσο, στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών, όπως αυτές που σχετίζονται με την υγεία (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και τις οικογένειες με παιδιά (το ΔΝΤ προτείνει αντικατάσταση με κάποιο επίδομα). Επίσης μελετάται η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία».


Ας σημειώσουμε, πάντως, πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των κυβερνητικών πολιτικών, όπως με τις αναγκαστικές περαιώσεις, ενώ είναι διαδεδομένο φαινόμενο η απόλυση μισθωτών και η επαναπρόσληψή τους με «μπλοκάκι» - που συνεπάγεται εκτός από εργασιακή ανασφάλεια και εγγραφή  στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) με τη δυσβάσταχτη εισφορά.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)