to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 29.12.2012

Οικονομία

Αγορά υπό το μηδέν



Παγωμένη έως και 40% παρέμεινε η αγορά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ακόμη και μέσα στην καρδιά των Χριστουγέννων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπορικών ενώσεων της χώρας. Πολλοί εργαζόμενοι έκαναν Χριστούγεννα λιτότητας, αφού έχουν έρθει αντιμέτωποι με την απώλεια βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και με απώλειες στους μισθούς ελέω... μνημονίου.




Παγωμένη έως και 40% παρέμεινε η αγορά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ακόμη και μέσα στην καρδιά των Χριστουγέννων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπορικών ενώσεων της χώρας. Πολλοί εργαζόμενοι έκαναν Χριστούγεννα λιτότητας, αφού έχουν έρθει αντιμέτωποι με την απώλεια βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και με απώλειες στους μισθούς ελέω... μνημονίου.

Εν τω μεταξύ η μείωση της αγοραστικής κίνησης οδηγεί σε αδιέξοδο τους καταστηματάρχες, με τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων να δηλώνουν πως η αγορά βρίσκεται σε απόγνωση και να κάνουν λόγο για «μαύρες» γιορτές και για αντοχές που φθάνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – μετά θα μπουν πολλά λουκέτα.

Για πολλούς καταστηματάρχες τα φετινά Χριστούγεννα ίσως είναι και τα τελευταία για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, καθώς τα λειτουργικά έξοδα μαζί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις δεν τους αφήνουν άλλα περιθώρια να γλιτώσουν την επιχείρησή τους.

Είναι μια κατάσταση άκρως απογοητευτική, καθώς ο κόσμος περνάει, κοντοστέκεται στις περισσότερες περιπτώσεις, απολαμβάνει από μακριά το γεμάτο προκλήσεις κατάστημα και είναι λίγοι εκείνοι που θα περάσουν μέσα για να βγουν χωρίς ή με ελάχιστα ψώνια.

Μόνο με θαύμα

Η σημερινή μίζερη κατάσταση δεν θυμίζει τίποτα από τις παλαιότερες ευτυχισμένες εποχές για την Ελλάδα, όπου αυτές τις ημέρες γινόταν συνωστισμός στα καταστήματα για να μεταφερθεί σε όλα τα σπίτια ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, για να τιμηθεί ο νεογέννητος Χριστός και βέβαια βγαίναμε και αγοράζαμε καινούρια ρούχα και παπούτσια κυρίως για τα παιδιά.

Τώρα οι καταστηματάρχες, παγωμένοι στην κυριολεξία, αναμένουν το θαύμα που θα ξεπαγώσει την αγορά την τελευταία Κυριακή του χρόνου, για να δουν τον πολυπόθητο τζίρο και να αρχίσουν να ελπίζουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Χειρότερη καταγράφεται η κατάσταση στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπου καταγράφεται πτώση 40%, ενώ στα ηλεκτρικά είδη σημειώθηκε υποχώρηση 30%. Οι πωλήσεις σε καταστήματα εστίασης μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 30% τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με την περσινή περίοδο των Χριστουγέννων.

«Εννέα στους δέκα Έλληνες είναι πλέον λιγότερο γενναιόδωροι, όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Παρά τις εκπτώσεις και τις προσφορές που είχαν ξεκινήσει στα καταστήματα πριν από τις γιορτές, «οι έμποροι βυθίστηκαν σε κατάθλιψη που απομάκρυνε κάθε προηγούμενη αισιοδοξία», σημειώνει η Συνομοσπονδία. Την ίδια στιγμή κατά 30% είναι μειωμένη και η αγοραστική κίνηση στην κρεαταγορά, σύμφωνα με την Ένωση Κρεοπωλών, αφού οι καταναλωτές όχι απλά αποφεύγουν να αγοράσουν κρέας, αλλά το θεωρούν πλέον... είδος πολυτελείας!

Στη Βαρβάκειο το χοιρινό πωλείται από 3,5 - 4,5 ευρώ το κιλό, το κατσίκι και το αρνί στα 7 ευρώ το κιλό και το γουρουνόπουλο πωλείται στα 6 ευρώ το κιλό το εισαγόμενο και στα 7-8 ευρώ το κιλό το ελληνικό.

Εν τω μεταξύ παράγοντες της αγοράς αναφέρουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ότι οι τιμές παραμένουν ίδιες ή και ελαφρώς μειωμένες, ωστόσο όταν οι αποδοχές έχουν μειωθεί ή εκμηδενιστεί ο κόσμος αρκείται να αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα.

Η κίνηση και στις λαϊκές αγορές παραμένει «μουδιασμένη» με τους περισσότερους να παρατηρούν και να συγκρίνουν τις τιμές, παρά να αγοράζουν. Η Ένωση Λαϊκών Αγορών κάνει λόγο για πτώση της κίνησης που φθάνει και το 30% σε σχέση με πέρυσι, παρότι οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)